Strakker handhaven

Premier Rutte: 'Te veel besmettingen, nieuwe afspraken gemaakt'

11 september 2020 16:48 Aangepast: 11 september 2020 18:29
Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen is te hoog en daarom zal meer worden gehandhaafd op drukke plekken. Dat zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De geplande voorrang voor bepaalde beroepsgroepen bij het testen op corona zal volgens Rutte in de loop van volgende week mogelijk worden. "Maar het is een complexe organisatie."

Het aantal gemelde coronabesmettingen is voor het eerst sinds april beland boven de signaalwaarde van 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen nam vandaag met 1270 toe. Dat komt neer op 7,3 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners.

"De cijfers zijn te hoog", zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Daarbij hoort de terechte vraag: wat is er aan de hand en wat is er nodig?"

Intensief contact regio's

De afgelopen dagen is volgens de premier intensief contact geweest met de regio's Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waar relatief veel besmettingen zijn. In die regio's ligt het aantal besmettingen relatief hoger dan in de rest van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teststraat voor reizigers Schiphol vanaf morgen gesloten

Er zijn daarbij ook afspraken gemaakt. "De handhaving op de noodverordening wordt steviger en we gaan steviger handhaven op plekken waar relatief veel besmettingen zijn", zei de premier over de gesprekken met die regio's.

Gesprekken studenten en migranten

Ook landelijk is van alles in gang gezet. Zo worden de gesprekken met studentenorganisaties en migrantenverenigingen intensiever. "We praten met migrantenclubs om te kijken hoe we hulp kunnen bieden om hun achterban beter te bereiken", zei Rutte. 

Volgende week start een informatiecampagne om jonge mensen beter te bereiken en erop te attenderen zich aan de coronaregels te houden. "We willen een duidelijke en eerlijke boodschap afgeven", zei Rutte. Ook onder jongeren komen relatief veel besmettingen voor. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zijn ze zelf getest én hoe is het thuis? Dit willen kijkers weten van Rutte en De Jonge

Voorrang bij testen

De testcapaciteit is en blijft een hoofdpijndossier. Er is daarom al een tijd een dringende wens vanuit de Tweede Kamer om bepaalde groepen voorrang te geven. De geplande voorrang voor bepaalde beroepsgroepen bij het testen zal volgens premier Rutte in de loop van volgende week mogelijk worden. "Maar het is een complexe organisatie."

Welke groepen dat worden en hoe dat wordt geregeld, zal minister Hugo de Jonge waarschijnlijk later vanavond bekendmaken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore