Brand vluchtelingenkamp

Kritiek op Moria-akkoord: 'Uitruil van vluchtelingen is heel wrang'

10 september 2020 20:23 Aangepast: 15 september 2020 16:43
De verwoesting in beeld Beeld © AFP

Vluchtelingenorganisaties vinden het 'heel wrang' dat de honderd vluchtelingen uit het kamp Moria die Nederland wil opvangen, afgaan van de 500 vluchtelingen die jaarlijks naar ons land worden gehaald. Ook linkse partijen hebben er geen goed woord voor over: "Dit is handjeklap met slachtoffers."

Stichting Vluchteling en Defence for Children maakten zich steeds hard voor de opvang van vijfhonderd kinderen uit Moria. Het asielkamp op het Griekse eiland Lesbos werd gisteren bijna helemaal verwoest door brand. Duizenden migranten zijn daardoor dakloos geraakt, onder wie ook veel kinderen. 

100 mensen halen

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen nu honderd mensen uit het afgebrande kamp naar Nederland halen. Het gaat om vijftig zogenoemde kwetsbare vluchtelingen en vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Afgesproken is wel dat deze honderd onderdeel worden van de vijfhonderd vluchtelingen per jaar die via het programma van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR naar Nederland worden gehaald. 

Verrassing

Dat Nederland toch vluchtelingen uit het Griekse kamp gaat halen, komt als een verrassing. Gisteren zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol nog dat dat niet zou gebeuren. Vandaag zei ze dat ze een eenmalige uitzondering op het kabinetsbeleid maakt. "Omdat het zo'n grote ramp is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvallende draai: Nederland vangt toch honderd vluchtelingen uit Moria op

"Dit is heel wrang", vindt Vluchtelingenwerk Nederland. Ook in de Tweede Kamer klinkt kritiek op het besluit. "Dit is een sigaar uit eigen doos", vindt PvdA-Kamerlid Kuiken. GroenLinks noemt het 'handjeklap met slachtoffers' en de SP spreekt over 'koehandel'.

Volgens politiek commentator Frits Wester verdedigen de coalitiepartijen ieder voor zich op eigen wijze het compromis over de opname van vluchtelingen uit Moria. "Maar hoe meer moeite ze doen om het uit te leggen, hoe meer ze ook het eigen ongemak met het resultaat blootleggen."

'Dit gaat pijn doen'

Wester stelt dat dit de partijen pijn gaat doen: "De regeringspartijen krijgen uiteraard de oppositie van links tot rechts over zich heen. Maar waar de coalitie echt last van gaat krijgen, is dat ze er slecht mee thuis kan komen. De te verwachten kritiek uit de eigen achterban gaat echt pijn doen. Het onder hoogspanning gesloten compromis is nu al een wees."

Grieks vluchtelingenkamp verwoest door brand: 'Ik ben alles kwijt'

Ontreddering op Lesbos na de brand in het vluchtelingenkamp Moria.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore