Geen 390 euro meer

Coalitie wil dat coronaboete fors wordt verlaagd naar 99 euro

10 september 2020 18:23 Aangepast: 10 september 2020 18:29
Beeld ter illustratie Beeld © ANP / Ramon van Flymen

De boete van het overtreden van de anderhalvemeterregel wordt waarschijnlijk 99 euro, in plaats van het huidige bedrag van 390 euro. Regeringspartijen D66, ChristenUnie en de VVD hebben daarvoor een amendement op de coronawet ingediend.

Het gaat om de boete die mensen kunnen krijgen als ze geen afstand houden of zich niet aan de groepsregels houden. Als het boetebedrag omlaag gaat naar maximaal 99 euro, krijgen overtreders geen aantekening meer op hun strafblad. Ook heeft het dan geen consequenties meer voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag.

Duizenden boetes 

Regeringspartij CDA laat aan RTL Nieuws weten wel sympathiek tegenover het voorstel te staan, maar de partij wil eerst de reactie van het kabinet afwachten voordat ze een handtekening  zet onder het amendement.  

Agenten en boa's hebben tot begin juli in totaal 15.530 coronaboetes uitgedeeld, vooral aan mensen die niet voldoende afstand hebben gehouden.

Met een strafblad kan het zijn dat je niet meer zomaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt, waardoor het moeilijk is om sommige banen te krijgen. Vorige week werd al duidelijk dat de Kamer dit een onredelijke straf vond voor mensen die zonder opzet te dicht bij elkaar staan.

Noodwet naar drie maanden

Dezelfde drie coalitiepartijen willen in een ander amendement regelen dat de noodwet veel korter gaat lopen dan het kabinet had bedacht: in plaats van zes maanden nog maar drie maanden.

"Juist vanwege het gegeven dat niet te voorzien is hoe de verspreiding en bestrijding van het virus in de toekomst zal gaan verlopen", schrijven D66, ChristenUnie en VVD, "is een vervalbepaling van 6 maanden een te lange termijn. De wet heeft vergaande consequenties voor de Nederlandse burger, waarbij fundamentele vrijheden kunnen worden ingeperkt. Indieners wensen de duur van de wet daarom tot drie maanden te beperken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen strafblad meer na affaire Grapperhaus, maar David wil nog meer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore