Koortsachtig overleg

Opvallende draai: Nederland vangt toch honderd vluchtelingen uit Moria op

10 september 2020 16:57 Aangepast: 15 september 2020 16:44
Het afgebrande kamp

Een opvallende draai van VVD-staatssecretaris Broekers-Knol: Nederland gaat in totaal 100 vluchtelingen uit het afgebrande opvangkamp Moria naar Nederland halen. Het zou gaan om 50 kinderen en 50 kwetsbare mensen. Tot nu toe wilde Nederland geen (jonge) asielzoekers naar ons land halen die op de Griekse eilanden zijn gestrand.

Na koortsachtig overleg van de regeringspartijen is besloten om toch 100 mensen te gaan halen naar Nederland. Het zou gaan om vijftig kinderen en vijftig kwetsbaren. 

Daar staat wel wat tegenover: Dat aantal gaat af van het aantal vluchtelingen dat volgend jaar sowieso via het VN-programma naar Nederland zou komen.  Ook wordt mensensmokkel harder gestraft en criminelen met een verblijfsvergunning worden sneller uitgezet. Verder is het de bedoeling dat de asielprocedure wordt ingekort. 

Draai

Dat er toch vluchtelingen worden gehaald, is een opvallende draai: VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol was gisteren nog stellig. Ze wilde vasthouden aan het kabinetsbeleid en voelde er daarom niets voor om (jonge) vluchtelingen op te halen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria. 

Volgens Broekers-Knol is het een eenmalige uitzondering op het kabinetsbeleid. "Omdat het zo'n grote ramp is, maken we eenmalig een uitzondering op het kabinetsbeleid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Moria-akkoord: 'Uitruil van vluchtelingen is heel wrang'

Het asielkamp Moria werd gisteren nagenoeg geheel verwoest door een brand. Duizenden migranten zijn daardoor dakloos geraakt, onder wie ook veel kinderen.

Linkse partijen voerden de afgelopen dagen de druk op om toch kinderen naar Nederland te halen. Vooral coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen er gehoor aan geven. Vandaag kwam de VVD-staatssecretaris dan ook terug op haar standpunt.

Dit zei de staatssecretaris gisteren nog:

Heet hangijzer

Er is al maanden discussie over de vraag of ons land volwassenen of kinderen moet overnemen uit Griekse kampen. De VVD is altijd fel tegen en wil dat er hulp wordt gegeven ter plekke. Het CDA is verdeeld over de kwestie. De partijen D66 en ChristenUnie stonden er altijd wel voor open om vluchtelingen op te halen.

Het compromis was daarom tot nu steeds: kinderen moeten worden overgebracht naar het vasteland van Griekenland.

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer zijn het weer vluchtelingen die de coalitie verdelen. "Net als bij het besluit toch een eenmalig kinderpardon toe te staan, is het ook nu weer het CDA dat zich aansluit bij D66 en de ChristenUnie om toch tegen de lijn van het kabinet in te gaan en vluchtelingen toch naar Nederland te halen."

Kamp Moria

  • Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos was ooit bedoeld voor de opvang van zo'n 2.000 vluchtelingen.
  • Maar omdat Europa de deur dichtdeed, konden velen niet verder. Moria groeide met 13.000 migranten uit zijn voegen.
  • Dat zorgt al lange tijd voor overlast en spanning onder de migranten én eilandbewoners. 
  • Afgelopen week werd ook nog eens corona geconstateerd en ging het kamp tot woede van de bewoners op slot. 
  • Of dat met de brand te maken heeft? Vaststaat dat het vuur op een aantal plekken kort na elkaar begon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore