Debat uitgesteld

Mogelijk toch Moria-vluchtelingen naar Nederland

10 september 2020 14:19 Aangepast: 15 september 2020 16:45
Het afgebrande kamp

De regeringspartijen zijn momenteel druk aan het onderhandelen om een oplossing te vinden voor de vluchtelingen van het Griekse kamp Moria. In dat kamp brak eerder deze week brand uit waardoor duizenden vluchtelingen dakloos zijn. Volgens ingewijden overweegt de coalitie toch om een aantal kinderen of kwetsbaren naar ons land te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van de ene hel naar de andere: iedereen wist dat het fout zou gaan in Moria

Gisteren was VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol nog stellig: Het is verschrikkelijk dat er brand is uitgebroken in het kamp, maar Nederland gaat geen vluchtelingen ophalen uit Griekenland. "Nederland heeft altijd het standpunt gehad dat we geen mensen overnemen", zei ze.

Debat uitgesteld

Vandaag komt de staatssecretaris met het bericht 'dat ze meer tijd nodig heeft' en overleggen regeringspartijen erover. Een debat over de kwestie, dat eigenlijk om 14.00 uur zou beginnen, is uitgesteld.  

Wat de oplossing gaat worden, is nog onduidelijk. De staatssecretaris laat zojuist weten dat 'ze meer tijd nodig heeft' en om 16.00 uur met een brief komt. Het debat is nu voor 17.00 uur gepland.

De reactie van de staatssecretaris gisteren: 

Al maanden discussie

Er is al maanden discussie of ons land volwassenen of kinderen uit vluchtelingenkampen moet overnemen. De grote brand in het beruchtste vluchtelingenkamp van Europa, het Griekse kamp Moria, heeft die discussie weer op scherp gezet. 

Politieke partijen hebben gisteren de druk al flink opgevoerd. De PvdA eist actie: "Het is crisis en crisis vraagt om actie", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Het CDA wilde gisteren nog niet vooruitlopen op de kwestie. "Ik wil eerst van Griekenland horen wat ze van ons nodig hebben. Wij willen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben en dat ze veilig zijn", zei Kamerlid Van Toorenburg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore