Ga naar de inhoud
Drama in vluchtelingenkamp

Gaat Nederland vluchtelingen halen? 'Het antwoord is nee'

Het afgebrande kamp

Na de dramatische brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria laait de discussie weer op: gaat Nederland volwassenen of kinderen halen? De hulp komt er in geld, maar VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol is duidelijk: we halen geen vluchtelingen.

Er is al maanden discussie: moet ons land volwassenen of kinderen overnemen uit het kamp? De grote brand van vannacht in het beruchtste vluchtelingenkamp van Europa, het Griekse kamp Moria, heeft die discussie weer aangezwengeld. Duizenden migranten zijn nu dakloos.Volgens critici een direct gevolg van falend EU-beleid.

Wat gaat Nederland doen?

Volgens politiek commentator Fons Lambie hebben regeringspartijen vandaag veel overleg gehad over de vraag: wat gaat Nederland nu doen? "Dit is een heel gevoelig punt. Er is al langlopende discussie of we kinderen moeten terughalen", stelt Lambie. "Maar de VVD is tegen, het CDA is verdeeld en D66 en ChristenUnie willen wel. Het compromis is nu: kinderen moeten worden overgebracht naar het vasteland van Griekenland." 

Grieks vluchtelingenkamp verwoest door brand:

01:08
'Ik ben alles kwijt'

Er wordt dus vooralsnog vastgehouden aan het kabinetsbeleid: Nederland gaat geen mensen halen. Ons land gaat vooralsnog ook niet meedoen aan het Duitse initiatief. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken twitterde vanmiddag dat hij Griekenland met de Europese Commissie zo snel mogelijk steun wil  bieden en vluchtelingen wil opnemen en herverdelen. Duitsland is op dit moment tijdelijk voorzitter van de Europese Unie.

1 miljoen euro

Staatssecretaris Ankie Broekers Knol is niet van plan aan dat Duitse plan mee te doen. "Nederland heeft altijd het standpunt gehad dat we geen mensen overnemen."

Het kabinet wil wel vluchtelingen overbrengen naar het Griekse vasteland. Daar wordt 1 miljoen euro noodhulp voor beschikbaar gesteld. 

Druk opvoeren

Morgen is er een ingelast debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Politieke partijen zullen de druk flink gaan opvoeren. De PvdA is duidelijk en wil actie: "Het is crisis en crisis vraagt om actie", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

De ChristenUnie wacht af waar de staatssecretaris mee komt. "De druk op Europa zal groter worden nu deze mensen allemaal dakloos zijn geworden. Ik hoop dat de staatssecretaris actief mee gaat praten."

Het CDA wil nog niet vooruit lopen op de kwestie. "Ik wil eerst van Griekenland horen wat ze van ons nodig hebben. Wij willen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben en dat ze veilig zijn."

Kamp Moria

  • Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos was ooit bedoeld voor de opvang van zo'n 2.000 vluchtelingen.
  • Maar omdat Europa de deur dicht deed konden velen niet verder, Moria groeide met 13.000 migranten uit zijn voegen.
  • Dat zorgt al lange tijd voor overlast en spanning onder de migranten en met de eilandbewoners. 
  • Afgelopen week werd er ook nog eens corona geconstateerd en ging het kamp tot woede van de bewoners op slot. 
  • Of dat met de brand te maken heeft? Vast staat dat het vuur op een aantal plekken kort na elkaar begon.