Ga naar de inhoud
Begroting 2021

Prinsjesdagstukken uitgelekt: werkloosheid stijgt minder hard, koopkracht groeit

Na een diepe dip van 5 procent economische krimp dit jaar, groeit de economie in 2021 met 3,5 procent. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken, die RTL Nieuws heeft ingezien. De koopkracht stijgt met gemiddeld 0,8 procent.

Deze cijfers zijn iets gunstiger dan het Centraal Planbureau vorige maand nog voorspelde. In de augustusraming van het CPB was het derde coronasteunpakket nog niet verwerkt. Ook de belastingverlaging waar het kabinet het eind vorige maand over eens werd, zat nog niet in de eerdere raming.

Koopkracht

Vooral mensen met een baan gaan erop vooruit. Zij zien hun koopkracht stijgen met 1,2 procent. Ook mensen met een uitkering (+ 0,5 procent) en gepensioneerden (0,4 procent) houden volgend jaar iets meer over in de portemonnee.

De cijfers op een rij

Economische groei 3,5 procent
Werkloosheid 5,9 procent
(545.000 mensen)
Overheidsschuld 62,0 procent
Koopkracht + 0,8 procent
*Werkenden + 1,2 procent
*Uitkeringsgerechtigden + 0,5 procent
*Gepensioneerden + 0,4 procent

De werkloosheid loopt volgend jaar verder op. Dat gaat wel een stuk minder hard dan zou zijn gebeurd zonder derde steunpakket. Eerder werd er nog van uitgegaan dat de werkloosheid zou stijgen tot 6,5 procent.

Mede dankzij het steunpakket blijft de werkloosheid in 2021 waarschijnlijk steken op 5,9 procent. Dat zijn 545.000 mensen. Dat is altijd nog veel meer dan nu: in juli waren er in Nederland 419.000 werklozen.

Lockdown

Voor alle Prinsjesdagcijfers geldt wel dat het kabinet ervan uit gaat dat ons land niet opnieuw geheel of gedeeltelijk in lockdown hoeft vanwege het aantal coronabesmettingen. Als er wel weer lockdown-maatregelen komen, kunnen de cijfers anders uitvallen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update