20 miljard

Miljardenfonds moet groei extra zetje geven: 'Aanzetten tot investeren'

07 september 2020 01:42 Aangepast: 07 september 2020 09:54
Minister Eric Wiebes en minister Wopke Hoekstra op het Binnenhof. Beeld © HH

De ministers Wiebes (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) geven vandaag de aftrap voor het Nationale Groeifonds. In vijf jaar tijd wordt 20 miljard euro in het fonds gestort, bedoeld voor projecten die de groei een extra impuls geven.

"We moeten de overheid en bedrijven aanzetten tot investeren", zegt Wiebes. "Want met investeren komen we uit deze crisis." 

De miljarden uit het fonds zijn bedoeld voor projecten die op termijn méér groei opleveren, benadrukt Hoekstra. "Dan moet je denken aan investeringen in kennisontwikkeling, in onderzoek en innovatie. Om te zorgen dat je die groei versterkt."

Wopke-Wiebesfonds

Vorig jaar met Prinsjesdag werd het Wopke-Wiebesfonds - zoals het ook wel wordt genoemd - al aangekondigd. Lang is over de precieze omvang en de invulling gepraat.

Door de miljarden verslindende coronacrisis blijft de omvang nu voorlopig beperkt tot 20 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Investeringsfonds met miljarden voorlopig in ijskast: 'Uitstel mag geen afstel worden'

Mogelijke gegadigden staan al in de rij om een beroep te doen op het fonds. De Lelylijn wordt vaak genoemd, een snelle treinverbinding tussen de Randstad en Groningen.

Geopperd is om de Noord-Zuidlijn door te trekken naar Schiphol. En investeringen in de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zouden ook in aanmerking kunnen komen voor financiering uit het fonds.

Spelregels

In wetenschapsmuseum Nemo maken Wiebes en Hoekstra vandaag de precieze spelregels bekend van het fonds. Een onafhankelijke commissie zal alle aanvragen beoordelen. Projecten zullen in ieder geval wel enige omvang moeten hebben om kans te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis: hoe hard kromp de economie in jouw regio?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore