Nieuwe partijleider

Sigrid Kaag geeft eerste toespraak als lijsttrekker D66

05 september 2020 16:15
Kaag in juni 2020, toen ze zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van D66. Beeld © ANP

Sigrid Kaag, de nieuwe partijleider van D66, heeft in Arnhem een grote toespraak gegeven voor zo'n tweehonderd leden van haar partij. In die toespraak zette Kaag haar visie voor de Tweede Kamerverkiezingen uiteen.

Kaag, die momenteel minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is, werd gisteren met een ruime meerderheid van de stemmen verkozen tot lijsttrekker van de partij. Ze kreeg ruim 95 procent van de stemmen.

Ze hield haar toespraak in congrescentrum Papendal in Arnhem. Tijdens de toespraak herhaalde Kaag haar ambitie om premier te worden. 

Peilingenpolitiek

In de toesprak sprak Kaag zich uit tegen wat zij 'peilingenpolitiek' noemt, waarbij politici de resultaten van peilingen aangrijpen om onrust aan te wakkeren. "Als de Tweede Kamer het theater wordt van respectloze retoriek, moeten we niet verrast opkijken dat het vertrouwen in de politiek afbrokkelt", zei Kaag.

Daar tegenover wil de kersverse partijleider politiek zetten 'die probeert te overtuigen vanuit eigen kracht, ook voordat de peilingen voldoende draagvlak laten zien'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Sigrid Kaag: 'Ik wil D66-lijsttrekker én premier worden'

Kaag stelde zich naar eigen zeggen kandidaat voor het lijsttrekkerschap vanwege de 'toenemende verdeeldheid in ons land en de afkalvende positie van Nederland in Europa'.

Europees leger

Ook sprak ze zich uit voor meer internationale samenwerking, bijvoorbeeld in de strijd tegen het coronavirus. Bovendien pleitte ze voor verdere Europese samenwerking en een Europees leger.

"Wij zijn Nederlanders. En dus zijn wij ook Europeaan", sprak Kaag. "Bij onze nationale driekleur horen de gele sterren net zo goed als de oranje wimpel."

Later deze maand presenteert de partij het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore