Ga naar de inhoud
Aanpak crisis

Rutte: 'Misschien te weinig aandacht voor andere zienswijzen coronacrisis'

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte geeft toe dat er misschien wel te weinig aandacht is geweest voor andere zienswijzen rond de aanpak van corona, met name in de hoogtijdagen van de crisis. "Maar ik vind absoluut niet dat het RIVM leidt aan een kokervisie", zei Rutte. "Mensen die tegen mij zeggen: je bent gek, er is geen virus', daar kan ik niet veel mee."

Premier Rutte stelde tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat, nu het virus wat meer in een rustiger vaarwater is beland, er meer tijd is voor reflectie en andere zienswijzen.

Weinig aandacht

Op de vraag van politiek commentator Frits Wester of er de afgelopen maanden te weinig aandacht is geweest voor andere zienswijzen, zoals bijvoorbeeld de opvattingen van Maurice de Hond, antwoordde de premier: 

"Ja, misschien wel." Rutte vervolgde: "Maar uiteindelijk moeten wij wel de besluiten nemen op basis van de adviezen die uit het OMT (Outbreak Management Team, red) komen. En daar zitten heel veel deskundigen in."

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: te weinig getest en communicatie corona schoot tekort

Rutte benadrukte dat er in de maanden, maart, april en mei sprake was van een crisissituatie. "In die eerste fase waarin we de golf moesten terugduwen, was er ook weinig tijd om te zeggen: er zijn nog andere opvattingen. Ik weet niet hoe we het toen anders hadden moeten doen."

De premier vindt dat er in de huidige fase meer tijd en ruimte is voor reflectie. Hij kaartte onder andere het 'lessons learned'-rapport aan dat afgelopen week werd gepresenteerd. In dat rapport helpen allerlei experts bij de aanscherping van de aanpak.  

Online sessie

Komende week gaan Rutte en De Jonge ook een online sessie organiseren waarbij mensen ideeën kunnen opperen over het omgaan met het virus. Er is dan ook ruimte voor kritische vragen.

Halfjaar
Lees ook:
Halfjaar crisis, 14de persconferentie: 'Toon Rutte zal iets minder somber zijn'

Rutte erkent dat het waardevol is om terug te kijken en te evalueren. "'Maar ik vind niet dat het RIVM leidt aan een kokervisie. Omdat ze met heel veel deskundigen werken."

Kritisch

Over Maurice de Hond zei Rutte. "De Hond zegt niet dat het onzin is wat wij als kabinet doen, maar hij is op onderdelen kritisch."  

Rutte lijkt het dan ook een goed idee om met mensen zoals De Hond het gesprek aan te gaan. "Maar mensen die tegen mij zeggen dat ik gek ben en het virus niet bestaat, daar kan ik niet zoveel mee."