95,7 procent

Kaag met ruim 95 procent gekozen tot nieuwe leider D66

04 september 2020 16:24 Aangepast: 04 september 2020 16:38
Sigrid Kaag Beeld © Robin Utrecht

Zoals verwacht wordt Sigrid Kaag lijsttrekker voor D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Ze kreeg 95,7 procent van de stemmen, tegenover 3,1 procent voor haar uitdager, Ton Visser. De overige 1,2 procent stemde blanco.

De 58-jarige Kaag is de leden van D66 'dankbaar voor het vertrouwen', zegt zij. "Het is een voorrecht politiek leider te zijn van onze mooie en dynamische partij." Bij haar kandidaatstelling liet zij al weten dat zij de de verdeeldheid in de samenleving wil doorbreken. Daarnaast wil zij dat de rol van Nederland in Europa wordt versterkt.

Kaag over haar kandidatuur bij Jinek: 'Ik wil premier worden'

"Ik wil premier worden én ik ben inderdaad vrouw, ik ben ook moeder, ik ben katholiek, ik ben een mens met ervaring. Dus ja, ik ga ook voor het premierschap."

Visser heeft nooit de verwachting gehad het leiderschap van de partij binnen te slepen. "Sigrid is beter dan ik, dat weten we allemaal", zei hij op een bijeenkomst in Nijmegen. Op bijna alle punten is hij het met Kaag eens. Hij vindt wel dat de partij een bredere basis moet krijgen.

Enthousiasme

Bij de digitale lijsttrekkersverkiezing brachten ruim 11.500 D66-leden hun stem uit. Dat is bijna de helft van alle stemgerechtigde leden. "Deze opkomst geeft aan wat voor enthousiasme er in de partij is", aldus voorzitter Anne-Marie Spierings. Zij zegt uit te kijken naar de samenwerking met Kaag 'om D66 bij de komende verkiezingen de grootste partij te maken'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore