Ga naar de inhoud
Langslepend proces

Zij deden aangifte tegen Wilders: 'Uitspraak voelt nog steeds als stomp in maag'

Kamal en Sanne waren zes jaar geleden zo gekwetst door de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders dat zij aangifte deden. De uitspraak van het Hof vandaag zien ze als belangrijke mijlpaal. "Maar het is ook teleurstellend. Ik vind nog altijd dat hij aanzette tot haat", zegt Sanne.

Al is het zes jaar geleden, de 'minder minder'- uitspraak van Wilders komt op de dag van vandaag nog altijd hard binnen bij Sanne en Kamal. Zij deden, samen met 6472 mensen, aangifte tegen de PVV-politicus.

"Wilders zei actief 'minder, minder'. Dat vond ik echt heel erg. Ik moest wel aangifte doen", licht Kamal toe. "En ik sta nog altijd honderd procent achter mijn aangifte", zegt Kamal, die is geboren in Nederland, en Marokkaanse roots heeft.

'Moest wel'

In al die jaren dat het proces duurde, dacht Kamal nog regelmatig aan de uitspraak. "Ik heb het er ook nog regelmatig met mensen over."

Wat Wilders deed, was groepen uitsluiten, vindt Kamal. "Ik voelde me daardoor direct aangesproken én zo voelt dat nog steeds." Hij vindt het er de afgelopen jaren niet beter op is geworden. "In de afgelopen jaren lijkt de samenleving nog meer verhard."

Hof:
Lees ook:
Hof: Wilders is schuldig aan groepsbelediging, maar krijgt geen straf

Bang dat bij er sterker uitkomt

Wat Kamal van de uitspraak van het Hof vindt? "Ik vind nog altijd dat er sprake is van groepsbelediging, discriminatie en haat. Daarom vind ik het resultaat toch tegenvallen."

Het slepende proces kreeg veel media-aandacht. Kamal staat daar wat dubbel in. "Ik vind nog altijd dat ik aangifte moet doen, maar deze zaak heeft Wilders ook heel veel aandacht opgeleverd. Ik ben bang dat hij hier sterker uitkomt."

Dat is ernstig, vindt Kamal: "Want de politicus zet groepen tegen elkaar op. En ik vind dat we er juist samen uit moeten komen."

 

Dubbel gevoel

Ook Sanne houdt een dubbel gevoel over na het hele proces. De moeder van twee kinderen was in shock toen ze op tv de 'minder minder'-uitspraken van de politicus hoorde. Ze zette haar frustraties op Facebook en kreeg een lawine aan reacties.

"De uitspraak was een stomp in mijn maag, ik moest wel aangifte doen. En zo voel ik dat nog steeds", zegt ze vandaag. 

Dat Wilders niet wordt vervolgd voor discriminatie en haat snapt Sanne niet helemaal. "Het is duidelijk dat Wilders zijn bewuste toespraak heeft opgebouwd en van tevoren heeft geoefend. Het is dan voor een normaal mens lastig te begrijpen dat hij alleen beschuldigd wordt voor groepsbelediging."

Zaak van verliezers

Het proces heeft ze gevolgd via televisie, kranten en sociale media. Dat Wilders geen boete krijgt, vindt Sanne minder belangrijk. De veroordeling zelf zou voldoende moeten zijn, oordeelde de voorzitter van het Hof  "Wilders betaalt al jaren een hoge prijs voor het uitdragen van zijn mening”, zei de voorzitter van het hof.

Sanne begrijpt dat wel: ''Niemand moet bedreigd worden voor uitspraken. Hoezeer je het ook niet met iemand eens bent." Sanne had gehoopt dat met de uitspraak een signaal wordt afgegeven over wat er gezegd kan worden. "Maar ik denk dat deze zaak vooral verliezers kent."