Ga naar de inhoud
Vandaag uitspraak

Komt vandaag eindelijk een eind aan 'minder Marokkanen'-proces Wilders?

Geert Wilders Beeld © ANP

"Willen jullie meer of minder Marokkanen?" De rechtszaak tegen Geert Wilders om die uitspraak, komt vandaag mogelijk tot een einde. Het gerechtshof doet uitspraak in het inmiddels jarenlang slepende proces van de PVV-leider. Dit is wat je er over moet weten.

1. Hoe zat het ook alweer?

De PVV-leider staat terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder "Minder! Minder!" als antwoord. Daarmee zette de PVV'er volgens het OM aan tot haat.

Niet alleen Nederland was in rep en roer, ook in het buitenland werd verontwaardigd gereageerd op de 'racistische uitspraak'. Premier Mark Rutte liet destijds weten 'een vieze smaak' van zijn woorden te krijgen. Hij was niet de enige: 6474 mensen deden aangifte tegen Wilders.

Geen
Lees ook:
Geen aanvullend onderzoek 'minder-Marokkanen'-proces , hof sluit zaak

2. Wilders was toch al eerder veroordeeld voor zijn uitspraken?

Ja, dat klopt. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. In hoger beroep is in juli 2019 een geldboete van 5000 euro geëist. Vandaag wordt bekend of Wilders straf krijgt opgelegd en zo ja, wat deze straf dan is.

3. Waarom heeft het proces zo lang geduurd?

De zaak liep onder meer door een wraking en telkens nieuw ingebrachte stukken vertraging op. Het proces werd gekenmerkt door een felle strijd tussen Wilders en het OM.

Wilders is ervan overtuigd dat de beslissing om hem te vervolgen een politieke is. Volgens hem heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken en dat is wettelijk niet toegestaan. Zijn advocaten hebben meerdere documenten ingebracht als bewijs daarvoor. Wilders vindt daarom dat de zaak de prullenbak in moet.

Wilders
Lees ook:
Wilders haalt uit naar OM: 'Verblind door haat tegen PVV'

Het OM heeft meerdere keren met kracht ontkend dat er ooit sprake is geweest van enige vorm van beïnvloeding of bemoeienis vanuit het ministerie. "De verwijten die de verdediging aan het adres van het OM heeft gemaakt zijn zeer kwalijk. Het gaat om ongefundeerde en ernstige verwijten", zei de advocaat-generaal (de officier van justitie in het hoger beroep) eerder.

4. Wat gaat er vandaag gebeuren?

Het gerechtshof oordeelde in juli dat het genoeg heeft gezien en gehoord om tot een oordeel te komen. De rechters vonden het niet nodig om nog aanvullend onderzoek te laten doen of meer informatie te vergaren.

Vandaag doet het gerechtshof uitspraak in de zaak. Dit zullen de rechters doen in het extra beveiligde justitieel complex op Schiphol. Naar verwachting is Wilders daar ook aanwezig. De uitspraak is vanaf 13.30 uur live te volgen op deze site.

Geert
Lees ook:
Geert Wilders boycot vervolg hoger beroep: eerst stukken op tafel

5. Wat voor scenario's zijn er?

Volgens RTL Nieuws-verslaggever Rik Konijnenbelt, die vaak bij de zittingsdagen aanwezig was, zijn er twee scenario's denkbaar. "Het grote verschil tussen de eerste zaak bij de rechtbank en nu bij het gerechtshof, is dat er nu heel duidelijke aanwijzingen zijn dat het ministerie van Justitie en Veiligheid zich heeft bemoeid met de zaak. De vraag is hoe het hof daar naar gaat kijken", legt hij uit.

Als het hof hierin meegaat, wordt het OM niet-ontvankelijk verklaard en wordt Wilders vrijgesproken. "Maar het kan ook dat het hof zegt dat het wel zo kan zijn dat het ministerie zich ermee heeft bemoeid, maar dat er los daarvan nog gevolgen zijn voor Wilders."

Het feit dat de uitspraak van Wilders alweer zes jaar geleden is, kan volgens Konijnenbelt in zijn voordeel werken. "Iedereen viel er toen over, maar nu vinden veel mensen dat het maar eens klaar moet zijn met deze zaak."

Knoops
Lees ook
Knoops vraagt hof om proces-Wilders nu al te stoppen

6. Is het proces nu eindelijk klaar?

Dat is nog maar de vraag. Konijnenbelt: "Het hangt af van de uitspraak van het gerechtshof. Als Wilders opnieuw wordt veroordeeld, weet ik zeker dat hij het er niet bij laat zitten en in hoger beroep zal gaan bij de Hoge Raad."

De Hoge Raad is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel-, straf- en fiscaal recht. De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar beoordeelt alleen of het proces volgens de regels is verlopen. En als hij daar dan nog geen gelijk krijgt? "Dan weet ik zeker dat hij naar het Europese hof stapt", zegt Konijnenbelt.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar beïnvloeding proces-Wilders duurt langer, PVV-leider woedend

7. Wie draait er op voor de advocaatkosten?

Dat is een raadsel. "We weten in ieder geval zeker dat de PVV advocaat Geert-Jan Knoops niet heeft betaald en ook Wilders heeft heel vaak gezegd dat hij er het geld niet voor heeft", zegt Konijnenbelt. "Als politicus mag je om financiële steun vragen bij de Tweede Kamer, maar dat heeft hij niet gedaan, dat hebben we uitgezocht."

Maar wie betaalt de advocaat dan wel? Het gerucht gaat dat Wilders door verschillende mensen uit het buitenland wordt gesponsord. Dat is echter nooit bevestigd en de politicus houdt er zijn lippen stijf over op elkaar.