Ga naar de inhoud
Verhit debat

Minister Grapperhaus mag blijven, maar is zwaar beschadigd

Beeld © Peter Hilz

Hij moest diep door het stof en was meerdere keren zwaar geëmotioneerd, maar Ferd Grapperhaus mag verder als minister van Justitie. De deuk die de minister heeft opgelopen is groot. "Deze minister kan ons niet meer geloofwaardig en met overtuiging toespreken. Hij is vleuggellam", zegt politiek commentator Frits Wester.

Het moment dat Grapperhaus breekt:

01:25
Minister Ferdinand Grapperhaus is zwaar geëmotioneerd tijdens het debat waarin hij moet knokken voor zijn baan als minister na zijn coronamisser.

Grapperhaus kwam onder vuur te liggen nadat er foto's waren opgedoken van zijn eigen huwelijksfeest, waarin de minister de coronaregels aan zijn laars lapte. 

Gisteren ging de minister, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de coronaregels, meerdere malen door het stof in de Tweede Kamer. "Tijdens mijn bruiloft is het misgegaan. Ik heb daarover mijn spijt betuigd en dat doe ik vandaag opnieuw", sprak hij zwaar geëmotioneerd

Diep in de nacht gaf de minister nog één keer toe fout te zitten. "Ik ga nu zeker niet naar huis met het idee: 'Zo dat hebben we gehad'. De komende tijd ga ik er alles aan doen om het vertrouwen van de samenleving volledig terug te winnen. Zo kunnen we het levensgevaarlijke coronavirus eronder krijgen."

Kan u wel het land overtuigen? 

De verwijten vlogen de minister tijdens het urenlange debat om de oren. Hij overleefde een motie van afkeuring. "Dit gaat ten koste van de slagvaardigheid van het kabinet", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Het gezag moet boven iedere twijfel verheven zijn."

Volgens PVV-leider Wilders is Grapperhaus het vertrouwen van de mensen in het land volledig kwijt. "U kunt wel vinden dat u gezag heeft, maar dat is iets heel anders dan het hebben. Ik hoor geen één reden waarom de burger nog vertrouwen houdt in de minister. Dit is slecht voor Nederland. Dat kan Nederland niet hebben."

"Vindt de minister het virus wel echt gevaarlijk? Want als dat zo is dan is hij op maniakale wijze met zijn schoonmoeder omgegaan", zei Forum-leider Thierry Baudet.

Warrig en onzeker

De minister kwam soms warrig en onzeker over. Hij sprong regelmatig van de hak op de tak. Ook waren zijn verdedigingen soms weinig overtuigend. Bijvoorbeeld bij zijn uitleg, waarom hij zich niet aan de coronaregels hield tijdens zijn bruiloft. "Ik heb me laten meeslepen door de gebeurtenissen. En ik heb me te laat gerealiseerd dat ik de fout ben ingegaan. Dat mag u mij aanrekenen."

Ook sluit hij niet uit dat er nog meer foto's van zijn huwelijksfeest naar buiten komen waaruit blijkt 'dat het niet goed is gegaan'. Maar de minister blijft erbij dat hij geloofwaardig is, al weet hij dat hij een deuk heeft opgelopen. Maar hij geeft aan dat er daardoor waarschijnlijk geen ander beeld zal ontstaan.

Minister
Lees ook:
Minister Grapperhaus breekt tijdens debat over coronamisser bruiloft

Steun van Rutte

De minister kreeg wel de volle steun van Premier Rutte, die vierkant achter de minister blijft staan. De premier snapt dat mensen boos zijn, maar houdt vertrouwen in de geloofwaardigheid van de minister. 

"Zijn gezag is nu even minder, maar ik ben ervan overtuigd dat zich dat weer gaat herstellen", zei Rutte. Gezag zit in meer factoren, vindt de premier. "Ik ben onder de indruk met welk gezag de minister zijn werk doet."

Beleid versoepelen

Het debat is voor veel partijen ook aanleiding om voor versoepeling van het beleid te pleiten. Aan het kwijtschelden van boetes wil de minister absoluut niet. Dat noemde hij een doodzonde. Wel gaat Grapperhaus kijken of er wat te doen is aan de aantekening die mensen op hun strafblad krijgen als zij een coronaboete krijgen.

Dat laatste is een wens van verschillende fracties.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe foto's waarop Grapperhaus coronaregels schendt opgedoken
Bron: RTL Nieuws