Minister Ferd Grapperhaus krijgt harde verwijten tijdens het debat waarin zijn eigen coronablunder centraal staat. De belangrijkste vragen: kan de minister nog geloofwaardig zijn werk doen en moeten de coronamaatregelen niet soepeler? "Je kunt niet mensen aso's blijven noemen en zelf de regels overtreden. Er moet dan echt iets anders."
De minister van Justitie ligt al een week onder vuur vanwege foto's van zijn bruiloft. Gisteren doken er weer nieuwe foto's op waarop de 60-jarige minister de coronaregels aan zijn laars lapt, omdat hij (oudere) gasten handen schudt en zijn schoonmoeder omhelst.
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer benadrukken dat het debat vandaag niet gaat om een keertje de fout in gaan, want: 'we zijn allemaal mensen'. "Maar het gaat hier om een minister die verantwoordelijk is voor de anderhalvemeterregel en dat uit wil dragen. Die overtreders 'aso' noemt", zei Lilian Marijnissen van de SP.
Geloofwaardigheid herstellen
De oppositiepartijen willen weten hoe de minister – die verantwoordelijk is voor het beleid rondom het naleven van de coronaregels – zijn geloofwaardigheid gaat herstellen. Volgens PvdA-leider Asscher 'steekt de kwestie'. "Hebben de woorden van Grapperhaus nog wel hetzelfde gezag als voorheen? Hoe gaat u die geloofwaardigheid herstellen?"
De geloofwaardigheid van de minister is het centrale thema tijdens het debat.

Wilders: hypocriet
PVV-leider Geert Wilders vindt dat de minister absoluut niet meer geloofwaardig is. Hij noemt hem 'hypocriet'. "U nam anderen de maat en u bent verantwoordelijk voor heel veel bonnen. Grapperhaus speelt een hypocriete rol."
Daarom wil Wilders dat alle boetes die tot nu toe zijn uitgedeeld, worden kwijtgescholden, en dat mensen die al een boete hebben betaald, hun geld terugkrijgen. "Gelijke monniken, gelijke kappen", stelde Wilders.
Versoepeling van de maatregelen?
Andere partijen, zoals de SP, ChristenUnie en GroenLinks, grijpen de commotie aan om het huidige beleid onder de aandacht te brengen. "De fout van de minister is heel menselijk. Moeten we niet af van het criminaliseren van de mensen die regels overtreden en af van die aantekening in het strafblad", opperde GroenLinks-leider Klaver, die het overigens buitengewoon ongemakkelijk vindt om over de bruiloft van de minister te debatteren.
Ook regeringspartij ChristenUnie en de SP vragen zich af of die aantekening in het strafblad wel nodig is.
'Spijt betuigt'
Het CDA – de partij van minister Grapperhaus – is ook kritisch en vindt dat de minister zich moet verantwoorden omdat hij een voorbeeldfunctie heeft. "De minister heeft direct en duidelijk spijt betuigd. Dat was ook nodig."
De VVD moet de kwestie pijnlijk en een domper. "Dit heeft impact op het gezag en de geloofwaardigheid." Ook de VVD vraagt zich af of de aantekening in het strafblad na een paar maanden niet moet verdwijnen.
Rutte steunt Grapperhaus
Minister Grapperhaus zal vanavond in de Tweede Kamer verantwoording afleggen en antwoord geven. Premier Rutte zei voorafgaand aan het debat dat de positie van Grapperhaus nog houdbaar is.
De premier wilde verder niets kwijt voorafgaand aan het debat. Frits Wester verwacht dat het nog een lange avond wordt met een pittig debat. "Waar de minister sowieso niet ongeschonden uit gaat komen."