Niet meer te handhaven

Politiebonden eisen ander coronabeleid: 'Regels zijn niet meer uit te leggen'

01 september 2020 19:01 Aangepast: 01 september 2020 19:03
Agenten geven een boete aan mannen die te dicht naast elkaar op een bankje zitten. Beeld © Bert Verhoeff

De politiebonden vinden dat het beleid rondom de aanpak van het corona moet veranderen. Het begrip voor de coronaboetes wordt steeds kleiner, helemaal nu minister Grapperhaus zelf de fout is ingegaan, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. "De regels zijn niet meer uit te leggen."

Grapperhaus ging vandaag met boa- en politievakbonden in gesprek naar aanleiding van de discussie rond zijn bruiloft. De minister van Justitie kwam onder vuur te liggen omdat zijn gasten niet onderling 1,5 meter afstand hielden.

Beleid is niet meer geloofwaardig

De politievakbonden hebben daarover een goed gesprek gehad, zeggen ze tegen RTL Nieuws. "De minister heeft duidelijk uitgelegd wat er mis is gegaan en heeft zijn excuses gemaakt. Iedereen snapt dat het een ingewikkelde tijd is", zegt Van de Kamp.

De politiebonden hebben de minister ook gevraagd het beleid te herzien. Agenten en boa's zijn verantwoordelijk voor het naleven van de coronaregels en kunnen eventueel boetes uitschrijven. Maar volgens de politiebonden is het steeds ingewikkelder om aan mensen uit te leggen dat ze een coronaboete kunnen krijgen. Er worden ook bijna geen boetes meer uitgedeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil 'in gesprek met politie en boa's' na commotie om bruiloft

Geloofwaardig

"Het beleid is niet meer te handhaven. Mensen zijn het zat. Wie zien dat er grote problemen zijn rondom de uitvoering. Het is ook niet meer geloofwaardig", zegt Van de Kamp.

De bonden zien ook liever één landelijk beleid. Ze willen niet dat er een verschil is tussen regio's, omdat anders niemand het meer snapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore