Banen behouden

PvdA wil coronasteunpakket aanpassen, eist werkgarantie

01 september 2020 06:57 Aangepast: 01 september 2020 07:29
PvdA-leider Lodewijk Asscher. Beeld © ANP

De Partij van de Arbeid (PvdA) is het niet eens met het derde coronasteunpakket van de regering. Partijleider Lodewijk Asscher eist aanpassingen, vertelt hij aan RTL Nieuws. Komen die er niet, dan dreigt Asscher het pakket niet te steunen en krijgt het kabinet de maatregelen mogelijk niet door de Eerste Kamer.

De partij wil dat de regering de plannen voor het steunpakket wijzigt. "Wij willen een werk-naar-werkgarantie", legt Asscher uit. "Zodat mensen die nu een baan hebben, niet in een uitkering terechtkomen."

Akkoord gesloten

Vorige week maakte het kabinet bekend dat de coalitie een akkoord gesloten heeft over het derde coronasteunpakket. Ondernemers en werknemers worden nog tot volgend jaar met verschillende vergoedingen ondersteund.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Zo wordt de NOW-regeling verlengd, zodat werkgevers die veel omzet verloren zijn een loonkostenvergoeding krijgen voor hun personeel. Ook blijft er voorlopig een inkomensondersteuning voor zelfstandigen bestaan. De maatregelen in dit derde steunpakket kosten de overheid al met al zo'n 11 miljard euro.

Ander werk

Volgens Asscher moet het steunpakket er echter voornamelijk voor zorgen dat medewerkers hun baan kunnen behouden. "Dat maakt voor die mensen een enorm verschil, maar is ook beter voor onze economie", vertelt de PvdA-lijsttrekker.

De oppositiepartij stelt dat er in het huidige steunpakket niet genoeg garantie is dat medewerkers hun baan behouden. "We willen daarom als voorwaarde voor nieuwe steun, dat mensen voor wie het werk ophoudt, naar ander werk begeleid worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljard voor omscholing in derde steunpakket

De coalitie heeft de steun van oppositiepartijen, zoals de PvdA, nodig om het steunpakket door de Eerste Kamer te krijgen.

"Ik denk dat het kabinet er goed aan doet om te luisteren naar de plannen van de PvdA. Wij doen dat niet voor niets, we staan voor werk, inkomen en werkzekerheid, ik kan me niet voorstellen dat het kabinet dit helemaal negeert", zegt Asscher.

Omscholing

De partij wil daarom dat mensen actief geholpen worden bij omscholing. Daar is in het nieuwe coronasteunpakket 1 miljard euro voor uitgetrokken, maar dan moet het wel op de juiste manier worden ingezet. "Als je dat niet goed gebruikt, is het weggegooid geld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore