Coronatesten

Duitse laboratoria gaan Nederland helpen om capaciteitsprobleem op te lossen

28 augustus 2020 19:19 Aangepast: 28 augustus 2020 20:32
Coronatest wordt afgenomen. Beeld © AFP

Het aantal coronatests kan snel weer worden opgevoerd omdat Duitse laboratoria gaan helpen met het analyseren van tests. Dat schrijft minister De Jonge in een Kamerbrief.

Gisteren werd bekend dat het piept en kraakt bij de laboratoria. Er zijn problemen met de aanleveringen van testmaterialen en de piek in het najaar moet nog komen. 

Problemen oplossen

Minister De Jonge (Volksgezondheid) hoopt zo snel mogelijk de problemen op te lossen, onder meer door materialen te verplaatsen en het inschakelen van nieuwe, buitenlandse laboratoria in Duitsland.

Door een deal met een lab in het Duitse München kunnen eind september zo'n 20.000 extra tests per dag worden verwerkt. Dat aantal loopt uiteindelijk op tot zo'n 44.000 over enkele maanden. Het bedrijf achter het lab, Eurofins, is ook bezig om in Rijswijk een lab op te schalen waar een deel van de tests naartoe kan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer coronatesten vrijwel onmogelijk, het piept en kraakt nu al

Een andere manier waarop het ministerie de testcapaciteit wil vergroten, is door 'pooling'. Daarbij worden meerdere monsters in dezelfde test getest. Als die test vervolgens negatief uitvalt, is er minder materiaal gebruikt dan wanneer je elk monster afzonderlijk test. De Jonge verwacht dat door pooling eind dit jaar zo'n 13.000 meer testen per dag kunnen worden gedaan.  

Iedereen testen

Door de capaciteit te vergroten, moeten ook mensen die geen klachten hebben,  maar wel een hoog risico lopen, weer getest kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld mensen in de zorg. 

Het ministerie van Volksgezondheid riep gisteren nog op om alleen te komen testen bij klachten.

Er is nog geen besluit genomen over verdere opschaling van de teststraat op Schiphol en de andere luchthavens. "Het is vooralsnog niet haalbaar en niet wenselijk om de teststraat op Schiphol verder op te schalen", schrijft De Jonge.

Op dit moment kunnen ongeveer per dag 1200 tot 1400 mensen getest worden op Schiphol.

'Blijft verrassen'

De Jonge schrijft ook de brief dat het virus 'ons blijft verrassen dus het is zeker niet ondenkbaar dat op een zeker moment een koerswijziging nodig gaat zijn.'

De testcapaciteit ligt momenteel op 30.000 testen per dag. Het RIVM heeft berekend dat in december 70.000 testen per dag nodig zullen zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore