Geen preventieve ruiming

Alle nertsenfokkerijen moeten volgend jaar al sluiten

27 augustus 2020 20:25 Aangepast: 27 augustus 2020 20:58
Nertsen in een kooi. Beeld © ANP

Alle nertsenfokkerijen in Nederland moeten uiterlijk 21 maart 2021 sluiten. Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om de fokkers uit te kopen. Ondanks het grote aantal besmettingen met corona ziet minister Carola Schouten van Landbouw af van het preventief ruimen van de fokkerijen.

Haagse bronnen melden dit aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Minister Schouten presenteert de verplichte stopregeling morgen na afloop van de kabinetsvergadering.

De afgelopen maanden zijn 41 nertsenfokkerijen geruimd vanwege coronabesmettingen; vooral in Brabant en Limburg. Daar heerst grote onrust onder de bevolking. Vooral ook omdat in twee gevallen is aan getoond dat mensen corona kregen via een nerts. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft daarom om preventieve ruiming van alle fokkerijen gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen over aanpak minister Schouten van corona bij nertsen

Minister Schouten wil alléén besmette bedrijven ruimen. Zij volgt hiermee een advies van de deskundigen van het OMTZ, die eerder al aangaven dat omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken. Buiten de stallen is nog nooit corona aangetroffen. Bovendien stelt het OMTZ nu dat de kans dat nog meer mensen worden besmet door nertsen nihil is. 

Stoppersregeling

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft minister Schouten een verplichte stoppersregeling uitgewerkt om snelller een einde te maken aan de nertsenhouderij. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de branche per 1 januari 2024 zou worden verboden.

Tot maart volgend jaar komt er streng toezicht op het naleven van de hygiënemaatregelen bij de fokkerijen. Op die manier wil minister Schouten het aantal besmettingen de komende maanden beperken. Bedrijven die zich niet aan de regels houden krijgen forse boetes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe besmettingen op nertsenbedrijven zijn groot raadsel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore