Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Miljard voor omscholing in derde steunpakket

Koolmees en Wiebes na afloop van het overleg met de bonden. Beeld © ANP

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met vakbonden en werkgevers over het derde coronasteunpakket. Er wordt ruim een miljard euro uitgetrokken voor omscholing van mensen die hun baan kwijtraken door corona.

"Het kabinet heeft een beweging onze kant opgemaakt", zei Han Busker van FNV na afloop van het gesprek op het ministerie van Economische Zaken. "Het steunpakket is goed. Hulde aan het kabinet", zei Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Het derde noodpakket om de economie te steunen in de coronacrisis zal kleiner van omvang zijn dan de voorgaande twee pakketten. Wel loopt de steun door tot volgend jaar zomer. De derde ronde van het steunpakket gaat naar verwachting lopen tot volgend jaar zomer. De eerste twee steunpakketten waren slechts een paar maanden van kracht. Met het plan zijn wederom miljarden gemoeid.

Coalitie
Lees ook:
Coalitie is eruit: begroting en steunpakket zo goed als rond

Minder bedrijven, minder geld

Minder bedrijven kunnen echter een beroep op doen op de regeling, ook gaan de bedragen omlaag. Alleen nog bedrijven die echt niet zonder overheidssteun kunnen, zouden nog steun kunnen krijgen. Daarbij zou het gaan om onder meer de horeca, evenementenbranche en cultuursector.

De bestaande NOW-regeling loopt tot 1 oktober. In het derde steunpakket komen alleen nog bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet hebben verloren in aanmerking voor steun. 

Derde
Lees ook:
Derde steunpakket economie wordt kleiner, maar gaat langer duren

Op dit moment krijgen bedrijven die minstens 20 procent van hun omzet hebben zien verdampen steun. Verder betaalt de overheid nu nog tot maximaal 90 procent van de salarissen in geraakte bedrijven. Dat gaat echter in stappen omlaag, naar 80 en 70 procent.

Het AD spreekt zelfs van een verlaging naar 60 procent. Over andere regelingen, zoals Tozo, is nog niets bekend.

In de ministerraad moet het steunpakket morgen nog worden goedgekeurd.