Ga naar de inhoud
Grote lijnen bepaald

Coalitie is eruit: begroting en steunpakket zo goed als rond

Premier Mark Rutte na het overleg in Den Haag. Beeld © ANP

De coalitiepartijen zijn het in grote lijnen eens over de begroting voor volgend jaar en een nieuw steunpakket voor bedrijven. Dat zei premier Rutte na een urenlang overleg dat tot het begin van de nacht duurde.

"Het overleg is zover dat wij niet meer bij elkaar hoeven te komen", aldus de premier even na één uur 's nachts bij het verlaten van het ministerie van Financiën. Het kabinet moet nog wel instemmen met de onderlinge afspraken die de vier coalitiepartijen hebben gemaakt. Daarna kan de begroting voor 2021 naar de Raad van State.

Overleg gepland

Ook over het derde coronasteunpakket voor bedrijven zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het in grote lijnen eens. Er staat nog wel een overleg gepland met werkgevers en vakbonden voordat definitief vast komt te staan hoe dat steunpakket eruit komt te zien.

Doel van het noodpakket is volgens Rutte dat de economie zo sterk mogelijk uit de crisis komt. "Daar is alles op gericht." Volgens minister Hoekstra van Financiën was de puzzel complexer dan anders, vanwege de ongekende economische dip en de verdere gevolgen van corona.

Het nieuwe steunpakket voor bedrijven zal een langere looptijd hebben, tot juli volgend jaar. Maar het zal wel soberder zijn, zo werd eerder al duidelijk.

Wopke-Wiebes-fonds

Verder is het kabinet het eens over een investeringsfonds - ook wel bekend onder de naam Wopke-Wiebes-fonds - waar de komende vijf jaar 20 miljard euro in wordt gestoken voor projecten die de economie versterken.

"We moeten de overheid en bedrijven aanzetten tot investeren", zei minister Wiebes daar gistermiddag over. "Want met investeren komen we uit deze crisis. Het levert op korte termijn banen op, en op langere termijn een hogere welvaart. Daar hebben we nu wat aan, én straks."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet trekt 20 miljard euro uit voor versterken economie
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.