Ga naar de inhoud
Ook volgend jaar

Corona kost GGD 1,2 miljard euro extra

Medewerkers van GGD Brabant Zuidoost nemen coronatests af op een tijdelijke locatie. Beeld © ANP

Alleen al voor de GGD's moet het kabinet dit en volgend jaar in totaal 1,2 miljard euro extra uittrekken. Dat zeggen ingewijden tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft beloofd dat de rijksoverheid de meerkosten zal vergoeden.

"Mijn boodschap richting de GGD's is voortdurend geweest dat zij moesten plannen en handelen zonder op voorhand financiële belemmeringen in te calculeren. Het Rijk zal die meerkosten vergoeden", zegt de minister in antwoord op Kamervragen. De extra kosten liggen op tafel bij de onderhandelingen over de begroting die het kabinet dezer dagen voert.  

Kosten

Als gevolg van het coronavirus kregen GGD's drie grote extra taken: bron- en contactonderzoek onder mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus, bemonstering van deze mensen en laboratoriumonderzoek naar deze monsters.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?

De kosten stijgen zo hard doordat de GGD extra personeel moest aannemen voor het testen van mensen op corona. Ook voor het bron- en contractonderzoek zijn extra mensen aangesteld. Verder moeten GGD-medewerkers overuren en niet opgenomen vakantiedagen uitbetaald krijgen.

Tenslotte stijgen ook de kosten voor laboratoria die de testen moeten analyseren. Per test kan dat oplopen tot 117 euro.

Bijna
Lees ook:
Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging