Verkeerde stemmen

Twijfels blijven bij uitslag lijsttrekkersverkiezing CDA

21 augustus 2020 17:13 Aangepast: 21 augustus 2020 17:22
Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt. (vlnr) Beeld © ANP

CDA-staatssecretaris Mona Keijzer zet vraagtekens bij de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing van haar partij. Hugo de Jonge, de favoriet van de partijtop, won die nipt van uitdager Pieter Omtzigt, maar al snel rezen er vragen bij het gebruikte stemsysteem.

Keijzer deed eerst ook mee in de verkiezing, maar schaarde zich al snel achter de kandidatuur van Omtzigt. Ze vindt dat er opnieuw moet worden gekeken naar het onderliggende systeem. "Om een einde te maken aan deze discussie."

Twijfels

De partij stelt dat er na onderzoek geen onregelmatigheden zijn aangetroffen, maar daarmee zijn nog steeds niet alle twijfels weggenomen. Omtzigt zelf vroeg om opheldering, en wil daar in het openbaar verder niets over kwijt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter Omtzigt nét geen CDA-leider, wat wordt zijn rol binnen de partij?

Een tiental concrete vragen van RTL Nieuws over het stemproces weigert het CDA vooralsnog te beantwoorden.

Verkeerde kandidaat 

De twijfels over de uitslag worden gevoed door berichten van enkele stemmers, onder wie de echtgenote van Omtzigt, die na het uitbrengen van hun stem een mail kregen waarin ze bedankt worden voor hun stem op de andere kandidaat.

Geen onregelmatigheden

Het CDA erkent dat verschillende mensen die gestemd hebben een bedankmail kregen waarin niet de naam stond van de kandidaat waarop ze dachten gestemd te hebben. De partij zegt dit onderzocht te hebben en geen onregelmatigheden te hebben gezien.

Ook volgens de Jonge is de verkiezing eerlijk verlopen. "Het stemproces is aan alle kanten met checks en balances omgeven."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore