Afgesloten hotels

Tweede Kamer voelt wel voor uitzondering coronamaatregelen Oranje

20 augustus 2020 18:47 Aangepast: 28 augustus 2020 13:01
Beeld © Getty Images

Een Kamermeerderheid van VVD, SP, CDA en D66 vindt dat voetballers van Oranje die uit coronagebieden komen, onder strikte voorwaarden quarantaine moeten kunnen ontlopen. De spelers zouden zich als tegenprestatie wel regelmatig moeten laten testen. Dat zou goed nieuws zijn voor spelers als Frenkie de Jong en Lieke Martens.

Voetbalbond KNVB heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd of er een uitzondering voor de quarantainemaatregelen kan worden gemaakt voor spelers die begin september met Oranje in actie komen in de Nations League.

Die uitzondering wil de KNVB ook voor de Oranje Leeuwinnen. Zij spelen 18 september in en tegen Rusland.

Uitzonderingspositie

Door de uitzonderingspositie wil de KNVB wil voorkomen dat internationals die spelen bij een buitenlandse club in een gebied waar code oranje geldt, bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten. Dat zou bijvoorbeeld gelden voor Frenkie de Jong en Lieke Martens. Zij spelen beiden bij het Spaanse FC Barcelona en daar geldt momenteel code oranje. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB schrapt interlands van jeugdteams in september om corona

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema heeft begrip voor het verzoek van de voetbalbond: "Het is een uitzonderlijke situatie. Als de KNVB door veel te testen en andere strikte maatregelen door te voeren de veiligheid van spelers en staf kan garanderen, dan moet een uitzonderingspositie wat mij betreft mogelijk zijn."

Strikte voorwaarden

SP'er Maarten Hijink (SP) is het daarmee eens: "Wat ons betreft kan een uitzondering onder strikte voorwaarden, zoals veelvuldig testen, gemaakt worden."

Kamerlid Antje Diertens (D66) wil best kijken naar wat kan, 'maar dan moeten er wel drastische maatregelen worden genomen.’ "Ik begrijp dat deze uitzondering voor topsporters in andere UEFA-landen wordt gemaakt, dus het zou goed zijn als het kabinet contact legt met die andere landen om te kijken hoe zij dat aanpakken. Ook voor dit thema geldt: gelijk het speelveld in EU. Tegelijk staat de veiligheid natuurlijk wel voorop."

Lieke Martens Lieke Martens

CDA’er Maurits von Martels is huiverig, maar heeft ook begrip voor het verzoek: "Het zou goed zijn om in Europees verband naar eventuele alternatieve oplossingen te kijken. Dan wil ik best kijken naar wat kan."

Afgesloten hotels

Het ministerie van VWS laat weten het verzoek van de KNVB te bestuderen. De KNVB wijst erop dat de spelers uitvoerig zullen worden getest voor en na wedstrijden en ook zoveel mogelijk geïsoleerd worden, door te reizen met chartervliegtuigen en te verblijven in afgesloten hotels.

In 30 van de 55 landen die bij de UEFA aangesloten zijn, heeft de regering al een versoepeling van de quarantaineregels voor de internationals toegezegd. De meeste grote voetballanden zitten hierbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore