Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Advies OMT: quarantaine naar 10 dagen in plaats van 14 dagen

Beeld © AFP

Mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand die is besmet met corona, moeten voortaan 10 dagen in quarantaine in plaats van 14 dagen. Dat staat volgens bronnen in het advies van het Outbreak Managment Team (OMT) dat is besproken in het veiligheidsberaad.

Naar verluidt is het OMT ook geen voorstander van de juridische verplichting van quarantaine, zoals het kabinet van plan is. Het kabinet werd vorige week teruggefloten over zo'n juridische verplichting door een meerderheid in de Tweede Kamer, onder wie ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie.

Vorige week zei RIVM-baas Jaap van Dissel in diezelfde Tweede Kamer dat ruim 90 procent van mensen die besmet is, binnen 10 dagen ziek wordt. De helft van de mensen wordt zelfs binnen een week ziek.

Toekomstig
Lees ook:
Toekomstig coronavaccin wordt in Australië 'verplicht', zegt premier

Beperking groepsgrootte

Het OMT adviseert ook beperking van groepsgrootte bij familiefeestjes, waaronder huwelijken, begrafenissen en borrels. Volgens bronnen kijkt het kabinet voor de beperking van de groepsgrootte vooral naar zalencentra. Er zullen waarschijnlijk verder geen maatregelen genomen worden voor de horeca.

Wat de quarantaine van 10 dagen betreft, is de verwachting echt dat het kabinet dat advies gaat overnemen Om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Die is rechtstreeks te volgen op RTL 4 en RTLNieuws.nl

Dit is hoe poep kan helpen in de strijd tegen corona:

02:44