Toename coronabesmettingen

Oppositie wil meer regie van kabinet na toename coronabesmettingen

11 augustus 2020 17:21 Aangepast: 11 augustus 2020 17:32
Asscher en Marijnissen. Beeld © ANP

Een groot deel van de linkse oppositie in de Tweede Kamer laakt het 'gebrek aan regie' door premier Rutte en minister De Jonge, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. PvdA, SP en GroenLinks gaan morgen tijdens het ingelaste coronadebat om duidelijkheid vragen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil een einde aan 'het zigzagbeleid' rond mondkapjes. Ook vindt hij dat mensen in verpleeghuizen 'er zeker van moeten zijn dat alles wordt gedaan hen te beschermen' en dat het bron- en contactonderzoek beter wordt geregeld. "Het kabinet moet dat regelen, beter gisteren dan vandaag", zegt Asscher.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal coronabesmettingen stijgt flink, ruim 4000 erbij afgelopen week

Bron- en contactonderzoek

Ook SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen wil dat het kabinet 'alles uit de kast haalt' om te zorgen dat het bron- en contactonderzoek door de GGD op orde is. "Eerst werd er gezegd dat het allemaal goed liep, toen waren er minder mensen nodig omdat ze naar verluidt zaten te duimendraaien, en nu is de nood hoog en stoppen GGD'en met onderzoek. De minister moet de regie pakken."

GroenLinks sluit zich aan bij de oproep voor beter bron- en contactonderzoek. Ook wil de partij onderzoeken of medewerkers in de zorg vaker getest kunnen worden, of op z'n minst voorrang kunnen krijgen. Daarnaast wil de partij weten of reizigers op Schiphol verplicht door de teststraat moeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 4000 nieuwe coronabesmettingen, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

Frits Wester: 'Ook verkiezingen van volgend jaar spelen rol'

"De meer kritische houding van de oppositie na de zomer was wel te verwachten", zegt politiek commentator Frits Wester. "Allereerst zijn er oprechte zorgen over de nieuwe opleving van het virus. Daarbij buitelen deskundigen uit binnen- en buitenland steeds meer over elkaar heen met de meest uiteenlopende analyses en adviezen. Dat leidt tot onzekerheid over de koers die het kabinet probeert te varen op basis van het ook niet altijd even duidelijke RIVM. Dat roept begrijpelijk vragen op."

"Maar ook zal het debat na de eerste fase van de crisisaanpak, waarin de meeste partijen nog redelijk gezamenlijk optrokken, steeds politieker worden. En dat heeft weer alles te maken met de campagne voor de verkiezingen van begin volgend jaar waarin de aanpak en effecten van de coronacrisis een centrale rol zullen spelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore