Aanvulling maatregelen

Rutte: voortaan naam en contactgegevens registreren in horeca

06 augustus 2020 19:22 Aangepast: 06 augustus 2020 20:37
Mark Rutte tijdens de persconferentie 6 augustus 2020.

"Het is geen zorgeloze zomer en corona is aan een gevaarlijke opmars bezig." Dat zei premier Mark Rutte vanavond. Hij kondigde daarom extra maatregelen aan, onder meer voor de horeca.

Horecazaken wordt dringend geadviseerd om van klanten de naam en contactgegevens te registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor bron- en contactonderzoek.

Als de GGD vaststelt dat bij een horecagelegenheid meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan de zaak voor veertien dagen worden gesloten. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld pretparken en musea.

Rutte richtte zich daarnaast tot jongeren. "Als te veel van jullie de regels aan hun laars lappen, zitten we binnenkort allemaal weer binnen."

'Blijf uit de buurt van kwetsbaren en ouderen'

Premier Rutte riep vooral jongeren op zich aan de coronamaatregelen te houden.

"Kom niet in de buurt van kwetsbaren en ouderen. Dat risico mag je niet nemen", luidde de speciale oproep die de premier deed aan jongeren. 

'Oerstom'

Hij waarschuwde tijdens de persconferentie keer op keer voor het gevaar van het coronavirus. "Oerstom", noemde hij gedrag waaruit mensen en vooral jongeren laten blijken dat ze denken dat dit niet zo is. "Blijf thuis bij klachten en werk mee aan bron- en contactonderzoek."

Aanscherping regels introductieactiviteiten studenten

Ook voor de aankomende kennismakingsdagen van studenten gelden extra regels.

Rutte riep op om de coronaregels in acht te nemen, zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij klachten en zo veel mogelijk thuiswerken. "Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijgt Rutte ons weer in het gareel? 'Als iemand het kan, is het de premier'

De GGD gaat telefonisch controleren of reizigers die terugkomen uit landen met een oranje reisadvies twee weken in quarantaine gaan. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge, die het woord nam na premier Rutte.

Dringend verzoek

Vorige week besloot het kabinet dat reizigers niet verplicht twee weken in thuisquarantaine hoeven wanneer zij terugkomen uit landen met code oranje als reisadvies. Wel werd hen dringend verzocht om twee weken in thuisisolatie te blijven.

Daarnaast komt er volgens De Jonge vanaf 12 augustus een portal waar mensen kunnen inloggen om hun testuitslag te zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Introductiedagen studenten gaan toch door, ontgroeningen mogen niet

Rutte sprak ook zijn zorgen uit over supporters bij prof- en amateurvoetbal. De premier liet merken dat hij zich had geërgerd aan supporters van Feyenoord die dinsdag een openbare training van hun favoriete club bijwoonden.

Aanwezigheid fans verbieden

"Zij zongen hartstochtelijk en dat is tegen de regels", zei Rutte. "Ik kan me voorstellen dat de burgemeester van Rotterdam dan op een gegeven moment besluit het aantal fans drastisch te beperken of de aanwezigheid van supporters helemaal te verbieden."

Want burgemeesters en voorzitters van veiligheidsregio's mogen de aanwezigheid van fans beperken of zelfs verbieden. "Als de cijfers er aanleiding toe geven dan kunnen die maatregelen ook worden opgeschaald naar een landelijk niveau en voor heel Nederland gaan gelden."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore