Geen oog voor omwonenden

Grote zorgen over aanpak minister Schouten van corona bij nertsen

29 juli 2020 18:21 Aangepast: 29 juli 2020 19:41
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Beeld © ANP

Het Veiligheidsberaad maakt zich grote zorgen over de manier waarop landbouwminister Carola Schouten de coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen aanpakt. Zij zou te weinig oog hebben voor de angst van omwonenden van de fokkerijen en haar beleid onvoldoende afstemmen met de veiligheidsregio's.

Dit blijkt uit een brief van voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, die in het bezit is van RTL Nieuws. 

''Waar de coronacrisis begon als een gezondheidscrisis, is deze steeds meer een bron van maatschappelijke onrust en onbehagen geworden. Deze onrust heerst specifiek in delen van Nederland, die eerder geconfronteerd zijn met gezondheidscrises in relatie tot veehouderij en de afhandeling daarvan. Deze zorgen worden door het Veiligheidsberaad gedeeld'', schrijft Bruls.

Q-koorts

Hij verwijst naar de gang van zaken tijdens de Q-koorts-epidemie tussen 2007 en 2011. Mensen kregen Q-koorts via besmette geiten en schapen. Vele tientallen van hen overleden. Veel ex-patiënten ondervinden nu nog steeds de gevolgen van de ziekte. 

Tijdens de Q-koortscrisis had het ministerie van Landbouw meer oog voor de geiten en schapen dan voor de mensen die ziek werden. De angst bestaat nu, vooral onder burgemeesters in Brabant en Limburg, dat het bij de aanpak van corona onder nertsen precies zo gaat. Het feit dat in zeker twee gevallen corona van nertsen is overgegaan op mensen, voedt deze angst.

De ruiming van een nertsenfokkerij waar corona werd aangetroffen. De ruiming van een nertsenfokkerij waar corona werd aangetroffen.

Volgens het Veiligheidsberaad moet nu 'extra aandacht uitgaan naar delen van het land waar eerder trauma's zijn opgelopen als gevolg van een gezondheidscrisis'. Bruls pleit daarbij voor een eenduidige aanpak en eenduidige communicatie. Daar is het in de contacten met het ministerie van Landbouw over de aanpak van corona bij nertsen, volgens hem mis gegaan.

Preventief ruimen

Enkele weken geleden pleitte de voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de Eindhovense burgemeester John Jorritsma, voor het preventief ruimen van alle nertsenfokkerijen, om zo een einde te maken aan de onrust onder de bevolking.

Minister Schouten voelde er op voorhand niet voor om gezonde dieren te ruimen en liet dat via de media blijken. Ze vroeg deskundigen om advies en heeft samen met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid besloten de corona besmettingen bij nertsenfokkerijen nog even aan te kijken tot half augustus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsregio wil alle nertsen in Brabant-Zuidoost laten ruimen

In Brabant waren ze niet blij met deze gang van zaken en hadden ze graag gezien dat Schouten beter had afgestemd met de betrokken veiligheidsregio's.

Schouten was volgens ingewijden op haar beurt 'not amused' toen ze werd verrast door Jorritsma met zijn publiekelijk geuite pleidooi, om alle nertsenfokkerijen preventief te ruimen. Daardoor werd zij voor het blok gezet.

'Niets te vrezen'

De minister heeft steeds gezegd dat de volksgezondheid wat haar betreft op de eerste plaats komt. Bij haar besluitvorming heeft ze zich laten leiden door adviezen van deskundigen. Die hebben steeds aangegeven dat omwonenden van nertsenfokkerijen niets te vrezen hebben, omdat in luchtmonsters buiten de stallen nooit corona is aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nertsenfokkerijen kunnen gevaar vormen als coronabesmetting niet uitdooft

Voorzitter Bruls schrijft in zijn brief dat hij Schouten oproept om 'het signaal van het Veiligheidsberaad te vertalen naar een daadkrachtige, integrale aanpak, die tot stand komt in nauwe samenwerking met alle betrokkenen'. Hij nodigt de minister uit om hierover in gesprek te gaan met een delegatie van het Veiligheidsberaad.

Ministerie: Volksgezondheid staat voorop

Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid laat in een reactie weten dat minister Schouten de uitnodiging aanneemt en in gesprek gaat.  

’’De ministers Schouten en De Jonge van Volksgezondheid baseren hun beleid op wetenschappelijk advies van het OMT-Z. Daarbij staat de volksgezondheid voorop. Zo zijn de (hygiene)regels voor nertsenfokkerijen al aangescherpt. Op 17 juli heeft het OMT-Z aangegeven dat het risico van nertsenbedrijven voor de volksgezondheid onveranderd is. Wel kunnen wij de komende tijd nog nieuwe infecties verwachten. De ministers houden de situatie nauwgezet in de gaten. Het OMT-Z zal na half augustus de situatie opnieuw beoordelen’’, aldus het ministerie.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore