Strenge voorwaarden

Extra controles op naleven coronaregels bij slacht voor Offerfeest

21 juli 2020 16:53

Er komen extra controles bij de slachthuizen rond het Offerfeest, om te zien of daar de coronaregels worden nageleefd. Ook wordt streng gecontroleerd op het naleven van regels op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid

Dit heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt. Politie en veiligheidsregio's werken mee aan de controles.

Het Offerfeest is van 31 juli tot en met 3 augustus. In korte tijd worden dan veel geiten, schapen en runderen geslacht. Dat moet in een slachthuis gebeuren. Klanten of andere toeschouwers mogen er niet bij aanwezig zijn. 

Eén voor één

Karkassen van net geslachte dieren mogen dit jaar alleen onder strenge voorwaarden vanuit het slachthuis worden overgedragen aan klanten die buiten staan. Die klanten moeten één voor één naar het slachthuis gaan en mogen dus niet allemaal tegelijk komen. Bovendien moeten ze anderhalve meter afstand houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere regels van kracht voor Offerfeest: dier mag niet lijden

De slachthuizen die dieren slachten voor het Offerfeest moeten zich vooraf melden bij de NVWA. Omdat het vaak om kleine slachthuizen gaat, toetst de NVWA of hier wel veilig kan worden geslacht. Hierbij wordt gelet op het naleven van regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Ook wordt gekeken of dierenartsen en hun assistenten, die tijdens de slacht toezicht houden, veilig kunnen werken in verband met corona. 

Onverdoofd slachten

Politie en NVWA kondigen aan dat ze er streng op zullen toezien dat geen dieren onverdoofd worden geslacht buiten erkende slachthuizen. Mensen die misstanden zien, kunnen die melden via telefoonnummer 144. De maximale boete voor het onverdoofd slachten buiten een slachthuis is 87.000 euro. Ook kan de overtreder maximaal 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore