Ga naar de inhoud
Politieke reacties Nederland

Coalitie blij, maar oppositie ontevreden over EU-deal: 'Rutte door de knieën gegaan'

Wilders demonstreerde kortgeleden nog tegen extra geld naar Italië. Beeld © ANP

Regeringspartijen zijn blij met de deal van premier Rutte, maar oppositiepartijen zijn niet tevreden over de uitkomst van de Europese top over het herstelfonds en de Europese begroting. D66 spreekt van een historische deal, mar PVV-leider Geert Wilders stelt dat premier Mark Rutte 'door de knieën is gegaan'.

Vannacht lukte het na vier dagen vergaderen om de Europese leiders op één lijn te krijgen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds. Dat herstelfonds bevat 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen.

De meerjarenbegroting komt nu uit op 1074 miljard euro. Nederland krijgt onder meer een hogere korting van 1,92 miljard euro op de jaarlijkse EU-afdracht en medezeggenschap over de besteding van de subsidies uit het herstelfonds.

EU-top
Lees ook:
EU-top bereikt na 90 uur onderhandelen akkoord over coronaherstelfonds

'Historische deal' 

D66 spreekt van een "historische deal met grote nieuwe stappen in de Europese integratie en een broodnodig steunpakket". Rutte heeft "zijn eigen taboes doorbroken", aldus fractievoorzitter Rob Jetten. Dat de EU geld gaat lenen met garanties van de lidstaten voor het "gigantische noodfonds" is "uitermate verstandig, want de kost gaat voor de baat uit." De onderhandelingen verdienen echter geen schoonheidsprijs, betreurt Jetten. 

Die invulling van het herstelfonds voldoet aan de Nederlandse eisen, zegt de VVD. De partij is enthousiast over het akkoord. "Dit is echt een huzarenstukje van Mark Rutte", zegt Kamerlid Aukje de Vries. "We helpen landen, maar alleen met stevige en harde voorwaarden. En we krijgen een extra korting op onze afdrachten. Onze premier ging voorop in de strijd van de verstandige landen en heeft het beste resultaat voor Nederland binnengehaald."

Nederlands belang

Wilders is totaal niet te spreken over de uitkomst. "Rutte is door de knieën gegaan. Toch €390 miljard giften voor Zuid-Europa! EU-begroting + Herstelfonds = 1800 miljard euro. Nederland staat voor 6% aan de lat én garant. Dat is 108 miljard euro! WAANZIN!! Miljarden weggegooid die we in ons eigen land hadden moeten besteden!", laat hij via Twitter weten.

Forum voor Democratie twittert: "We moeten constateren dat de EU-trein steeds sneller doorrijdt naar eindstation Superstaat. Dat is niet in het Nederlands belang. #EUtop toont aan dat de verschillen binnen de EU zo immens zijn dat Nederland elke keer weer moet toegeven en elke keer welvaart verliest."

GroenLinks is er wél tevreden over dat de regeringsleiders een akkoord hebben gesloten. Wel is er volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout nog ruimte voor verbetering. 

"De ambitie voor een groen en gezamenlijk herstel uit de coronacrisis is naar beneden bijgesteld. Een moderne begroting die opkomt voor het klimaat en de rechtsstaat is afgezwakt, onder andere door verkeerde prioriteiten van premier Rutte."

Kijk hier de persconferentie met Mark Rutte terug: 'Het is een goed pakket'

36:01
Premier Mark Rutte gaf direct na afloop van de EU-top een persconferentie in Brussel. Daar kwamen de 27 EU-leiders na vier dagen tot een akkoord over het budget voor de komende zeven jaar en het herstel van de coronacrisis.