Ga naar de inhoud
Slachtoffer hack

Geert Wilders kan weer twitteren: 'Ik ben er weer!'

Geert Wilders met een mobiele telefoon. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders kan weer twitteren. Hij was een van de slachtoffers van de hackers die een groot aantal prominente twitteraars aanvielen. Wilders kon niet meer inloggen op zijn profiel.

"Ik ben er weer!" en "Terug online. Ik laat me nooit het zwijgen opleggen", twitterde de politicus die twee dagen niet in zijn account kon. Wilders heeft meer dan 800.000 volgers op het platform.

De profielfoto van de PVV'er werd na de hack veranderd in een karikatuur van een zwarte man. De banner van het account werd vervangen door een Marokkaanse vlag en er werden meerdere berichten over bijvoorbeeld samenzweringstheorieën geretweet.

Twitter:
Lees ook:
Twitter: 130 accounts doelwit bij grote hack

Een Nederlandse hacker die bij de wereldwijde actie betrokken was vertelde eerder tegen RTL Nieuws dat Wilders 'voor de grap' werd gehackt nadat er genoeg geld was verdiend met oplichtingstweets over Bitcoin. Hij ging 'kloten' op het account omdat Wilders 'controversiële uitspraken' doet.

De hacks zijn uitgevoerd door internationale hackers en de buitgemaakte bitcoins verdelen ze onderling. Het gaat om meer dan een ton, blijkt uit een analyse van het Bitcoin-adres.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander bij hackbende Twitter: 'Account Wilders was voor de grap'

Uit onderzoek van Twitter blijkt dat hun eigen medewerkers een rol hebben gespeeld in het hacken van de accounts. Dat zou zijn gebeurd doordat de medewerker malware downloadde, vertelde een bron aan RTL Nieuws. Daarmee zouden de inloggegevens van de medewerker zijn gestolen. Een andere bron stelde dat de medewerker zou zijn omgekocht.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update