Ga naar de inhoud
'Zo snel mogelijk'

Opvang vluchtelingenkinderen Griekenland nog niet geregeld

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Beeld © ANP

De opvang voor alleenreizende vluchtelingenkinderen in Griekenland is nog niet geregeld. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid schrijft in een brief aan de Kamer wel dat dit 'zo snel mogelijk' zal gebeuren. Een concrete deadline wil ze niet noemen.

Nadat Griekenland in de winter van 2018 een verzoek deed aan Europa om 2500 minderjarige alleenreizende vluchtelingenkinderen op te nemen, gaven een aantal landen daar gehoor aan; waaronder Duitsland en Portugal. Ondanks dat verschillende gemeenten in Nederland hebben aangegeven dat ze kinderen willen opnemen, weigert het kabinet tot nu toe kinderen te halen. 

Het kabinet zet in op opvang van de kinderen op het Griekse vasteland. Daarnaast gaat Nederland de Grieken helpen met het opzetten van een 'goed werkend voogdijsysteem'.

Geen resultaat

Sinds Broekers-Knol haar plan voor de opvang voor deze vluchtelingenkinderen op het Griekse vaste land begin mei aankondigde, is er vooral veel gepraat blijkt uit de Kamerbrief. Maar tot concreet resultaat heeft het nog niet geleid.

Oud-onderduikkinderen:
Lees ook:
Oud-onderduikkinderen: wees barmhartig, neem kinderen uit Griekse kampen op

"Bedroevend", zegt Attje Kuiken (PvdA) over de brief van de staatssecretaris. "Ondanks alle beloftes is er nog steeds geen duidelijkheid en zicht op het daadwerkelijk opvangen van kinderen. Dit terwijl de nood hoog is en dat concrete opvang nog heel lang kan gaan duren. Daarom ook niet uit te leggen waarom het kabinet in de tussentijds ook niet een aantal kinderen zelf op wil vangen zoals andere Europese landen om ons heen wel doen."

'Ingewikkelde situatie'

Ook coalitiepartij ChristenUnie is niet tevreden over de antwoorden van Broekers-Knol. "Ik heb begrip voor de ingewikkelde situatie maar dit gaat om schrijnende situaties van kinderen in nood", zegt Joël Voordewind. "Ik vind dat alles op alles gezet moet worden om de eerste groep kinderen op te vangen in september. En als dat niet lukt dan gaan wij onze steun aan het plan heroverwegen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De opvang van de vluchtelingenkinderen uit Griekenland is een gevoelig punt in de coalitie. ChristenUnie en D66 willen de kinderen wel naar Nederland halen. VVD en het CDA niet. Maar in de achterban van die laatste partij klinkt kritiek: inmiddels hebben al meer dan 80 lokale afdelingen aangegeven de kinderen wel te willen gaan halen.

Verzet
Lees ook:
Verzet binnen CDA, afdelingen willen 500 weeskinderen uit Griekse kampen halen

Naast het opvangen van 48 kinderen op het Griekse vaste land, gaat Nederland ook helpen bij het opzetten van een voogdijprogramma. De uitwerking daarvan laat nog even op zich wachten, schrijft Broekers-Knol in haar brief: "In september zal er tijdens een meerdaagse bijeenkomst een plan van aanpak worden opgesteld.' Dat komt, schrijft ze, omdat de Grieken in augustus vakantie hebben." 

Eerder deze week liet premier Rutte in het debat over Europa ook al doorschemeren dat september misschien te vroeg is om de opvang voor de kinderen geregeld te krijgen.

Rosa helpt Griekse vluchtelingen: 'In de winter gaat dit mis'

02:21
Het is keihard werken, want de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zitten overvol.