Ga naar de inhoud
Besluit valt in augustus

Nertsen worden preventief geruimd als coronabesmettingen doorgaan

Nertsen in een kooi. Beeld © ANP

Als de besmettingen van nertsenfokkerijen met corona door blijven gaan, moeten alle bedrijven preventief worden geruimd. Het besluit hierover valt in de tweede helft van augustus. Op dit moment vinden de ministers Schouten van landbouw en De Jonge van Volksgezondheid het nog niet nodig om over te gaan tot preventief ruimen.

Dit blijkt uit een brief die de ministers vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Schouten en de Jonge reageren daarmee op de onrust onder omwonenden van nertsenfokkerijen in Brabant.

De voorzitter van de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost, burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, heeft om preventieve ruiming gevraagd, om een einde te maken aan die onrust.

Oplopen

Vorige week nog werd bij het 25ste bedrijf vastgesteld dat dieren corona hadden. Van die fokkerijen liggen er 21 in Brabant en 4 in Limburg. Het aantal besmettingen blijft de laatste weken maar oplopen, ondanks strenge hygiënemaatregelen.

Onderzoekers
Lees ook:
Onderzoekers staan voor raadsel: waarom raken nertsenbedrijven nog besmet?

De deskundigen, die de ministers adviseren, vermoeden dat de oorzaak van de meest recente besmettingen overdracht is, van mensen op dieren. Nadat de puppy's zijn geboren, zijn veel meer mensen dan daarvoor in de stallen geweest. Inmiddels zijn de hygiënevoorschriften nog verder aangescherpt.

Effect

De deskundigen verwachten dat het effect daarvan over een week tot twee weken merkbaar wordt. Ze willen daarom de situatie nog even aankijken. Blijft het aantal besmettingen toenemen dan wordt in de loop van augustus opnieuw gekeken of extra maatregelen nodig zijn. Dan adviseren de deskundigen wel preventief te ruimen omdat ze willen voorkomen dat corona blijft voortwoekeren in de nertsenfokkerijen.

Omwonenden van fokkerijen hoeven zich nu volgens de ministers en de deskundigen geen zorgen te maken omdat er nog nooit sporen van de coronabesmettingen buiten de stallen zijn waargenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore