Koers

Pieter Omtzigt nét geen CDA-leider, wat wordt zijn rol binnen de partij?

15 juli 2020 15:29 Aangepast: 09 oktober 2020 12:32
Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt vandaag na het bekendmaken van de nieuwe CDA-leider. Beeld © ANP

Hugo de Jonge is de nieuwe leider van het CDA, maar de grote verrassing bij de laatste stemronde vandaag was het minieme verschil met kandidaat Pieter Omtzigt. Wat betekent dat voor zijn rol binnen de partij en voor de koers van het CDA? Politiek verslaggever Fons Lambie geeft antwoord op deze en andere vragen.

Hugo de Jonge is met 50,7 procent van de stemmen de nieuwe leider van het CDA, een verrassing?

"Nou, de echte verrassing is dat het een heel nipte overwinning was, met de hakken over de sloot. De Jonge had een professionele campagne opgezet en kreeg veel steun van partijprominenten en actieve CDA-leden. Maar hij had veel tegenslag: De Jonge werd toch in een ultrakorte campagne vaak in de verdediging gedrongen, bijvoorbeeld over de coronacrisis, waarvoor hij als coronaminister verantwoordelijk is."

"Deze lijsttrekkersstrijd leverde veel media-aandacht op, maar is absoluut niet gegaan zoals de partijtop had gehoopt. De tweede ronde tussen Omtzigt en De Jonge leverde meer strijd op dan werd verwacht. De Jonge moet als nieuwe partijleider eerst aan de bak om de Omtzigt-aanhangers te overtuigen. Deze nipte overwinning is geen lekker begin voor De Jonge als partijleider."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA kiest Hugo de Jonge als nieuwe partijleider

Die 49,3 procent voor Omtzigt zagen mensen in Den Haag niet aankomen?

"Dat hij zich kandidaat stelde was al een verrassing, dat hij de eerste ronde al 40 procent haalde was een nog grotere verrassing. De steun en waardering nu voor Omtzigt waren veel groter dan waarmee de partijtop vooraf rekening had gehouden. Een verschil van 258 stemmen!"

Waarom is Omtzigt zo populair?

"Wat Omtzigt heeft geholpen, is een authentiek verhaal over een niet-functionerende overheid en zijn populariteit door de Belastingdienstaffaire. Hij wordt door vriend en vijand geroemd als vasthoudend Kamerlid. Wat Omtzigt ook hielp, is de subtiele steun van Wopke Hoekstra: de razend populaire minister van Financiën sprak zich nooit openlijk uit voor De Jonge en liet weten Omtzigt graag te helpen in een nieuw kabinet. Bij de supporters van De Jonge klonk gemor over die steun van Wopke."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter Omtzigt meldt zich onverwacht als vierde kandidaat-lijsttrekker CDA

Wat betekent deze uitslag voor de koers van de partij?

"Grote koerswijzigingen van De Jonge zijn vooralsnog niet te verwachten. Opvallend was het plan om te debatteren over een maximumaantal migranten; die aandacht voor migratie zal zeker terugkomen. Maar het CDA zal ook het verhaal van Omtzigt moeten vertellen. Gezien de populariteit van Omtzigt en zijn inhoudelijke kritiek op een niet-functionerende overheid zal dat nadrukkelijk naar voren moeten komen in de aanloop naar maart volgend jaar, als de Kamerverkiezingen worden gehouden.”

En wat betekent het voor de rol van Omtzigt in het CDA?

"De Jonge zei in zijn overwinningsspeech dat hij Omtzigt als 'running mate' wil gebruiken, dus dan wordt hij de nummer 2 op de lijst. Zelf zei hij dat hij zijn rol als redelijk onafhankelijk Kamerlid binnen de fractie nog graag voortzet. Stel dat het CDA deelneemt aan een nieuw kabinet en De Jonge wordt minister, dan zou Omtzigt de kandidaat zijn om fractievoorzitter te worden."

En maakte dit allemaal nog een verschil voor de samenwerking in het kabinet?

"Reken maar dat bij coalitiepartijen ook met veel interesse is gekeken. Was Omtzigt gekozen, dan zou dat tot spanningen kunnen leiden. Die vrees is er nu niet: De Jonge is als vicepremier een stuk bestuurlijker ingesteld en uitgesproken voorstander van stabiliteit.”  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerlid Omtzigt legde schandaal moord op Malta bloot: 'Het raakt ons ook'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore