Ga naar de inhoud
Wint strijd van Pieter Omtzigt

CDA kiest Hugo de Jonge als nieuwe partijleider

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Beeld © ANP

Hugo de Jonge wordt de nieuwe leider van het CDA. Dat hebben de leden besloten. De minister en vicepremier won de leiderschapsverkiezing van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Het was een nipte overwinning. De Jonge kreeg 50,7 procent van de stemmen, Omtzigt 49,3 procent. Het verschil tussen de twee is 258 stemmen.

De opkomst was 66,7 procent.

"Dit is een heel nipte overwinning, met de hakken over de sloot", concludeert politiek verslaggever Fons Lambie. "De nieuwe partijleider De Jonge moet eerst aan de bak om de Omtzigt-aanhangers te overtuigen."

Tikje professioneler

De campagne van De Jonge kwam net een tikje professioneler en beter voorbereid over dan de anderen. De Jonge meldde zich eind 18 juni als kandidaat-lijsttrekker, met de skyline van Rotterdam op de achtergrond. De Rotterdammer zei dat de gebeurtenissen van de afgelopen tijd een belangrijke rol hadden gespeeld in zijn overwegingen.

"Je ziet dat die coronacrisis ons heeft geraakt, ons heeft teruggeworpen op wat het fundament is van onze samenleving. Dat is de zorg voor elkaar. Daar wil ik graag aan bijdragen; om die zorg voor elkaar verder te versterken."

De minister en tevens vicepremier ging de strijd aan voor de lijsttrekkersverkiezing met Pieter Omtzigt, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Martijn van Helvert. Die laatste trok zich terug. Bij de eerste stemronde viel Mona Keijzer af.

Pieter Omtzigt

De Jonge verzamelde veel steun van partijprominenten en actieve leden, maar de onverwachte kandidatuur en populariteit van Pieter Omtzigt verraste De Jonge, zegt Lambie. "De kritische toon van Omtzigt maakte menig De Jonge-supporter onrustig." 

Drie
Lees ook:
Drie tegenkandidaten; dat zegt iets over Hugo de Jonge

Hugo de Jonge was eerder zeven jaar wethouder in Rotterdam. Drie jaar geleden werd hij vicepremier en minister van Volksgezondheid. Bij veel mensen viel hij in eerste instantie op door zijn opvallende schoenen.

Miljoenen kijkers

De afgelopen maanden is zijn bekendheid fors gestegen door de coronacrisis. Op het hoogtepunt van de crisis stond hij wekelijks naast premier Rutte tegenover miljoenen kijkers om de maatregelen uit te leggen.

Zo'n grote naamsbekendheid is in de politiek veel waard, maar het is tegelijkertijd ook een risico, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Als minister van Volksgezondheid kan hij ook straks verantwoordelijk worden gehouden voor gemaakte fouten tijdens de corona-pandemie."