Tractorverboden

Demonstraties met tractoren in Nijmegen per direct verboden

11 juli 2020 22:53 Aangepast: 11 juli 2020 23:02
De boeren voeren actie.

Boeren mogen tot maandag 20 juli niet meer met tractoren demonstreren in Nijmegen. Het verbod is met onmiddellijke ingang ingesteld door de Veiligheidsregio. "Met onverwachte acties kan er feitelijk een gevaar voor de gezondheid ontstaan."

Directe aanleiding hiervoor zijn enkele incidenten eerder deze week. Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio  heeft daarom met onmiddellijke ingang een verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen ingesteld.

Dagen op een rij

Dinsdag kwam een grote groep landbouwvoertuigen vanuit de Achterhoek naar Nijmegen om een brief te overhandigen aan milieu-activist Johan Vollenbroek. Donderdagavond kwamen landbouwvoertuigen vanuit Brabant naar het Keizer Karelplein. En vrijdagavond hield de politie bij Cuijk een aantal bestuurders van landbouwvoertuigen tegen die in de nacht naar het Keizer Karelplein wilden.

In alle gevallen ging het om vooraf niet gemelde acties, zegt de veiligheidsregio.

Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Optelsom

Bruls spreekt van een optelsom die hem noopt tot ingrijpen: "Demonstreren op zich is en blijft in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd, gewoon toegestaan. Maar dergelijke onverwachte acties, waarbij zeker die van donderdagavond en vrijdagnacht geen duidelijk demonstratiedoel hadden, brengen een risico voor omwonenden met zich mee en belemmeren de doorgang voor hulpdiensten, zodat er feitelijk een gevaar voor de gezondheid kan ontstaan."

Ook is de verkeersveiligheid volgens hem in het geding. 

Noorden 

Ook in het Noorden is het verboden met trekkers op de openbare weg te demonstreren. De veiligheidsregio's Groningen, Drenthe en Friesland nemen zondag, waarschijnlijk in de namiddag, een besluit over een mogelijke verlenging van dit verbod.

Daar lopen de 'tractorverboden' maandag om 07.00 uur af.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore