'Pijnlijk voor De Jonge'

Strijd om CDA-lijsttrekkerschap blijft spannend: De Jonge en Omtzigt naar finale

11 juli 2020 16:44 Aangepast: 11 juli 2020 18:16
Mona Keijzer is afgevallen als kandidaat: zij roept nu op om op Omtzigt te stemmen.

Het blijft nog even spannend wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA wordt. Er is een tweede stemronde nodig. De strijd in de finale zal gaan tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt. "De uitslag van vandaag is toch wel pijnlijk voor Hugo de Jonge", stelt politiek commentator Fons Lambie.

De Jonge is tijdens de eerste stemronde wel koploper: hij haalde 48,7 procent van de stemmen. Omtzigt kreeg 39,7 procent van de stemmen. De derde kandidaat, Mona Keijzer, bleef daar met 11,6 procent ver bij achter en valt dus af.

Pijnlijk voor De Jonge

De opkomst was 66,2 procent. Een tweede stemronde is nodig omdat geen van de kandidaten een meerderheid van de stemmen heeft gehaald. Woensdag volgt de uitslag. In de tweede ronde beginnen de twee overgebleven kandidaten weer vanaf nul. 

Fons Lambie stelt dat de uitslag van vandaag toch wel beetje onverwachts kwam. "De Jonge had toch wel gehoopt dat hij in de eerste ronde een meerderheid zou gaan halen. Hij zei gisteren ook nog dat hij dat ook verwachtte."

Omtzigt glom van trots

De uitslag van vandaag toont aan hoe populair Omtzigt is bij de CDA-leden. "En hoe groot de waardering is voor zijn werk. Omtzigt glom ook helemaal van trots", stelt Lambie. Omtzigt gelooft er nog in dat hij kan winnen.

Hij krijgt de steun van Mona Keijzer. Zij adviseerde haar achterban om op Pieter Omtzigt te stemmen. 

Het moment dat de uitslag bekend werd gemaakt. Het moment dat de uitslag bekend werd gemaakt.

Stemsysteem is onveilig

Eigenlijk zou de uitslag al donderdag bekend worden, maar de stemming moest over omdat het digitale stemsysteem onveilig was. Er waren geen aanwijzingen voor manipulatie, maar het partijbestuur wilde het zekere voor het onzekere nemen.

Tussen de  kandidaten zijn de politieke verschillen gering. Hugo de Jonge gelooft in het CDA 'als middenpartij, als brede volkspartij', zo zei hij in het debat eerder deze week. Pieter Omtzigt vindt dat de overheid 'een schild voor de zwakkeren moet zijn'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tam lijsttrekkersdebat CDA kent geen winnaar, wél een paar opvallende feitjes

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore