De Belastingdienst zet voorlopig het werk stop van een team dat op fraude jaagt. Het gaat om het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF). Er zijn zorgen over het werk van dit fraudeteam, schrijven de staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen (Financiën) aan de Tweede Kamer.
Het werk van het CAF-team kwam in de schijnwerpers te staan door de toeslagenaffaire, waarbij ouders die werden verdacht van fraude keihard werden aangepakt. Bij de inkomstenbelasting richt het CAF zich op belastingadviseurs die samen tienduizenden klanten hebben. Ook zij kregen te maken met de ontspoorde fraudeaanpak van de Belastingdienst, meldde RTL Nieuws en Trouw maandag.
Zwarte lijst
Ook de registratie van mogelijke fraudegevallen bij de Belastingdienst rammelt aan alle kanten. Er wordt niet voldaan aan wettelijke vereisten. En duidelijke regels en waarborgen om iemand eruit te pikken ontbreken.
Eerder dit jaar werd het gebruik van een zwarte lijst voor fraudeurs, de zogenaamde Fraude Signaleringsvoorziening (FSV), om die reden al stopgezet. Ambtenaren van de Belastingdienst leunden vaak sterk op hun eigen oordeel om te bepalen of iemand aan verder onderzoek werd onderworpen. Vaste kaders en procedures ontbraken. "In sommige gevallen werd het vinkje 'fraude' al aangevinkt voordat het hele onderzoekstraject was doorlopen", aldus de staatssecretarissen.

Op deze lijst stonden bijna 250.000 mensen, blijkt uit de antwoorden op Kamervragen. Naast de FSV maakt de Belastingdienst gebruik van een aantal andere registratiesystemen. Verschillende van deze systemen zijn in strijd met de privacywet AVG en zijn daarom per direct uitgezet.
Nog geen volledig beeld
Op aandringen van de Tweede Kamer wordt al enkele maanden onderzocht van welke fraudesystemen de Belastingdienst gebruikmaakt. Daar is nog steeds geen volledig beeld van. "Het is niet uit te sluiten dat uit extern onderzoek nieuwe zaken boven tafel komen die nieuwe maatregelen zullen vereisen."
De staatssecretarissen gaan aan de slag om de fraudeaanpak van de Belastingdienst te verbeteren. Duidelijk moet zijn op grond waarvan fraudeonderzoeken worden gestart. Wie onder de loep wordt genomen, moet kunnen rekenen op een rechtvaardige behandeling. En als blijkt dat je niet hebt gefraudeerd, moet je niet jaren in een database geregistreerd blijven.