Na de zomer

Na de zomer landelijke herdenkingsdag corona: 'Stilstaan bij enorme impact'

10 juli 2020 16:52 Aangepast: 10 juli 2020 16:57
Beeld © ANP

Er komt na de zomer een landelijke herdenkingsdag waarin zal worden stilgestaan bij het leed dat door het coronavirus is veroorzaakt. Dat heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt. "Een dag waarin we stilstaan bij de enorme impact die corona heeft gehad." De dag zal een 'sterk regionale component' krijgen, zei Rutte.

Een specifieke datum voor de landelijke herdenkings- of bezinningsdag is er nog niet. "We zijn nog bezig met de uitwerking. Maar de regio zal een sterke component leveren", stelde Rutte tijdens zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie.

"Hugo de Jonge en ik zullen er zijn. Op plekken. Maar we zullen dat op een ondersteunende manier doen. Ik ga er zelf niet staan schitteren."

Moeilijke periode

De premier blikte tijdens zijn voorlopig laatste persconferentie vóór de zomervakantie terug op de moeilijke tijd. "Niemand had kunnen bevroeden dat dit zo allesbepalend zou zijn voor dit jaar." In ons land zijn tot nu toe ruim 6000 mensen overleden aan corona, volgens de officiële cijfers – het werkelijke aantal ligt vermoedelijk een stuk hoger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij stierven door corona: de gezichten achter de kille cijfers

"In eerste instantie wordt tijdens de dag stilgestaan bij de vele overledenen", zei Rutte. "Het moet een dag worden waarop we meeleven met betrokkenen, met hen die te maken hebben gehad met verlies." 

Baan verloren

Maar ook wordt stilgestaan bij de impact die de coronacrisis heeft gehad op andere dingen. "Zoals op ouderen in verpleeghuizen. En we zullen stilstaan bij de mensen die hun baan hebben verloren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore