Deadline over een week

Boeren eisen dat zuivelprijs met 5 cent per liter omhooggaat

10 juli 2020 17:18 Aangepast: 10 juli 2020 19:38
De boeren voeren actie.

Tientallen boeren hebben zich verzameld bij het CBL in Leidschendam, de organisatie van de supermarkten. Ze willen dat supermarkten de prijs van zuivel met 5 cent per liter verhogen. Ze geven de supermarkten een deadline van een week.

De eis komt van actiegroep Agractie en is gericht aan het CBL. Supermarkten krijgen van de boeren zeven dagen de tijd om met een reactie te komen. "We hebben de brief gekregen", bevestigt een woordvoerder van CBL. "En we gaan het verhaal nu bestuderen." 

'Reële prijs'

Vanmiddag verzamelden zich zo'n zestig tractoren bij het CBL voor de deur. "Een hogere prijs geeft perspectief voor melkveehouders. Boeren moeten een reële prijs krijgen voor hun product", betogen de boeren.

Als de prijsverhoging doorgaat, willen ze concrete afspraken maken over verduurzaming van de melkveehouderij en andere onderdelen van de landbouw, zoals lagere CO2-emissies en biodiversiteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boerenacties bij distributiecentrum AH voorbij: bevoorrading 230 winkels weer op gang

Op verschillende plekken acties 

Ook vandaag voeren boeren weer op allerlei plekken in het land acties. Zo verzamelden zich vanochtend tientallen tractoren bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Daardoor leek  de bevoorrading van 230 winkels in gevaar te komen De blokkade is inmiddels opgeheven en het bevoorraden van de winkels herstart.

Ook zijn boeren vanuit de Veluwe onderweg naar Den Haag. De gemeente Den Haag zegt daarop voorbereid te zijn. 

CBL wil 'Voedselcollectief'

Het CBL reageerde op de blokkade van de boeren door te pleiten voor een collectief overlegorgaan. Daarin moeten boeren en andere spelers in de voedselketen onderzoeken hoe de landbouw een gezonde bedrijfstak kan blijven. Het bureau ziet niets in de oproep aan supermarkten om meer te betalen voor.

In het 'Voedselcollectief' zouden naast boeren ook vertegenwoordigers van andere bedrijfstakken die bij voedselproductie betrokken zijn hun zegje kunnen doen over prangende problemen. "Het CBL vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden."

'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

Woensdag blokkeerden boze boeren een afvalverwerker in Wijster. Eén van hen legt uit wat hem dwars zit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore