Corruptie en meineed

Oud-wethouders Den Haag verdacht van deelname aan criminele organisaties

10 juli 2020 13:28 Aangepast: 10 juli 2020 15:59
Rachid Guernaoui en Richard de Mos Beeld © ANP

De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden voorlopig verdacht van deelname aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie.

Het Openbaar Ministerie heeft hen op de hoogte gebracht van de voorlopige aanklachten tegen hen. Ze worden naar verwachting in september en oktober gehoord door de Rijksrecherche.  

Invallen

Bij de twee wethouders werden afgelopen oktober invallen gedaan,onder meer in hun woningen. Ze legden hun functie in oktober 2019 neer.

Het college van Den Haag viel vervolgens over de kwestie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van corruptie verdachte wethouders moeten tijdelijk terugtreden

Illegale klusjesman

Een van de oud-wethouders wordt ook verdacht van het inhuren van een illegale klusjesman. Een raadslid van Groep de Mos wordt eveneens verdacht van meineed en deelname aan de 'vermoedelijk criminele organisatie met de horecaondernemers.

Het OM verdenkt in de zaak ook drie vastgoed- en twee horecaondernemers. Die verdenkingen 'hangen nauw samen' met de beschuldigingen tegen de politici. Ze zouden betrokken zijn bij de schending van ambtsgeheimen door de wethouders en bij omkoping van de politici.

Een van de ondernemers was daarnaast in het bezit van een vuurwapen.

Geldstortingen en lekken

In de zaak komt volgens het OM 'een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes, het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen.'

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is waarschijnlijk op zijn vroegst eind volgend jaar.

Reactie De Mos: valse beschuldigingen, laster en leugens van het OM

Richard de Mos beschuldigt het Openbaar Ministerie van een 'aanhoudende lastercampagne'. "Het OM maakt zich met nieuwe valse beschuldigingen, laster en leugens schuldig aan de verdere karaktermoord op een politieke partij en haar achterban", verklaart De Mos.

Hij zegt dat er sprake is van een politiek proces om de partij 'rücksichtslos en ongenadig hard kapot te maken. Ook Guernaoui zegt dat hij niets onrechtmatigs heeft gedaan. "Wij worden op dezelfde manier gefinancierd als alle andere politieke partijen. Wij krijgen onze inkomsten uit contributie, afdracht van raadsleden en wethouders én van donaties."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore