Vrij van kanker

Ex-kankerpatiënt kan zich vanaf 2021 beter verzekeren

10 juli 2020 15:59 Aangepast: 10 juli 2020 16:18

Mensen die zijn genezen van kanker kunnen zich vanaf volgend jaar verzekeren als ieder ander. Nu worden ze vaak geweigerd of betalen torenhoge premies. Minister Hoekstra van Financiën brengt daar verandering in.

Ex-kankerpatiënten hebben vaak moeite om een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af te sluiten. Ze kunnen daardoor geen hypotheek of een lening krijgen, of moeten een torenhoge premie betalen.

Vanaf 2021 mogen verzekeraars de ziektegeschiedenis niet meer meewegen als iemand tien jaar vrij is van kanker. Bij jongeren tot 21 jaar gaat een termijn gelden van vijf jaar. Als je jong bent en herstelt van kanker is de kans namelijk extra groot dat de ziekte niet terugkeert.

Rotziekte

"Je wenst iedereen dat hij van die rotziekte geneest en verder kan gaan met zijn leven", zei Hoekstra vorig jaar in de Tweede Kamer. Hij beloofde in gesprek met verzekeraars te gaan om dit te regelen.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemt het fantastisch nieuws dat het nu echt zover is. Samen met belangenorganisatie voor kankerpatiënten en ex-kankerpatiënten NFK maakt hij zich al langer hard voor het zogenaamde 'recht om te worden vergeten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-kankerpatiënt Isabelle kan eindelijk verzekering krijgen: 'Vanavond champagne!'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore