Wie wordt nummer 1?

Tam lijsttrekkersdebat CDA kent geen winnaar, wél een paar opvallende feitjes

06 juli 2020 23:39 Aangepast: 06 juli 2020 23:57
Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt. (vlnr) Beeld © ANP

Ze vlogen elkaar niet in de haren en een duidelijke winnaar of verliezer was er ook niet. Voor de eerste én tevens laatste keer gingen de drie kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap met elkaar in debat. Spectaculair werd het niet, hooguit werden er een paar bekentenissen gedaan.

"Het debat ging niet over waar het eigenlijk over had moeten gaan", stelt politiek commentator Frits Wester. "De vragen: wat wil je met het CDA én wat maakt juist jou nu de ideale leider, stonden veel te weinig centraal. Jammer. Hier hadden de CDA-leden niet zo veel aan."

Verspreking

Alleen aan het begin wilden presentatoren Lucille Werner en Donatello Piras van het drietal weten wat zij het CDA gaan brengen. Dat zorgde bij staatssecretaris Mona Keijzer direct voor een verspreking. "Ik zie graag dat het CDA dé grootste partij wordt. Want we zijn veel kiezers kwijtgeraakt, vooral in België." Ze herstelde zich vrijwel meteen: ze bedoelde Brabant, Limburg en Zeeland. 

Hugo de Jonge gelooft in het CDA 'als middenpartij, als brede volkspartij'. Pieter Omtzigt vindt dat de overheid 'een schild voor de zwakkeren moet zijn'.

'Jammer'

Frits Wester zag niet echt een duidelijke winnaar of verliezer in het overwegende tamme debat waarbij zelfs complimenten werden uitgedeeld. Die inhoudelijke onderwerpen gingen over de thema's zorg, economie en veiligheid en rechtstaat. Een eventuele samenwerking met Forum voor Democratie werd niet besproken. 

De Jonge pleitte voor 'minder papier en meer zorg'. Mona Keijzer hield een pleidooi voor het behoud van zorgpersoneel. "Veel zorgpersoneel vertrekt na twee jaar. Omdat ze te veel papieren moeten invullen", stelde ze. Omtzigt vertelde dat hij de zorg weer dicht bij mensen wil brengen.

Archieffoto Pieter Omtzigt Archieffoto Pieter Omtzigt

Niet spectaculair 

Ook bij de andere thema's viel het niet altijd mee om inhoudelijke verschillen tussen de drie te ontdekken. Ze vonden elkaar vooral in bijvoorbeeld goed onderwijs en meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf. 

Mona Keijzer, moeder van vijf kinderen, deelde haar grootste zorg: de toekomst van jongeren. "Hoe komen ze aan een stage? Aan een huis? Of een baan?" Presentator Lucille Werner wilde weten hoe ze daar zélf voor gaat zorgen. Het antwoord: door startersleningen aantrekkelijker te maken en meer te bouwen.

Pieter Omtzigt kaartte nog een ander speerpunt aan: het leesniveau in het onderwijs. "Een ontzettend belangrijk onderdeel", benadrukte hij. Hij uitte zich verder kritisch over het Europese miljardenpakket. "Daar hoorde je duidelijk de echo van Wopke Hoekstra", stelt Wester. De CDA-minister van Financiën doet niet mee aan de verkiezing. 

Opvallendste punt 

Het opvallendste punt werd misschien wel gemaakt door Hugo de Jonge. Over migratie. De Jonge pleitte voor een jaarlijks debat over het aantal migranten dat goed is voor ons land, daarbij wilde hij geen concreet cijfer noemen.

"Jaarlijks groeit de Nederlandse bevolking met ruim 100.000 mensen, grotendeels door migratie. Dat overvraagt de spankracht van onze samenleving. We moeten jaarlijks een debat voeren over hoeveel we aankunnen."

Mona Keijzer maakt zich zorgen over de toekomst van de jeugd. Mona Keijzer maakt zich zorgen over de toekomst van de jeugd.

Opvallende bekentenissen

Het debat leverde nog wel een paar opvallende bekentenissen op. Zo onthulde Keijzer dat ze goed kan pannenkoekenbakken en deze zomer graag naar Oostenrijk op vakantie zou willen. 

De Jonge bevestigde op aandringen van Lucille Werner te zingen en gitaar te spelen. Een stukje zingen gaat hij niet, want dat is niet goed voor de verspreiding van het virus.  

En ook Pieter Omtzigt deed een opvallende bekentenis: dat hij vier dagen in de week in Den Haag zitten niet leuk vindt. Hij zou zijn dochters vaker willen zien.

Hoe nu verder? 

Wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA gaat worden? De stembusssen zijn vandaag geopend. Donderdag is de eerste uitslag van de stemronde. 

Hugo de Jonge is tot nu toe in de meeste peilingen favoriet. Maar in sommige peilingen maakt ook Omtzigt een kans. Het wordt de komende dagen dus nog spannend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerlid Martijn van Helvert trekt zich terug uit lijsttrekkerstrijd CDA

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore