Ga naar de inhoud
'Teken van beschaafdheid'

Excuses Nederland voor slavernij komen er niet: 'Na 150 jaar niet nodig'

Jetten, Marijnissen en Klaver. Beeld © ANP

Op de dag dat het afschaffen van de slavernij wordt gevierd, was er tijdens het debat over racisme in de Tweede Kamer een hoofdrol weggelegd voor de excuses van Nederland voor datzelfde verleden.

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie kregen geen Kamermeerderheid achter zich voor het aanbieden van die excuses door het kabinet.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zei dat hij meer aandacht in het onderwijs wilde voor discriminatie en ook wel voelde voor een nationaal museum over het slavernijverleden. Maar voor excuses voelt hij niets. "Ik ben zelf niet overtuigd van de noodzaak om na zo lang, na 150 jaar, met excuses te komen."

Nationale feestdag

PvdA-leider Lodewijk Asscher hield een pleidooi om van Keti Koti, de viering van de afschaffing van slavernij op 1 juli, een nationale feestdag te maken. "Tegen racisme zijn is niet links of rechts, maar een teken van beschaafdheid." Zijn partij is voorstander van excuses voor het slavernijverleden.

Regeringspartijen
Lees ook:
Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen excuses voor slavernijverleden: 'Leed erkennen'

Ook GroenLinks wil een spijtbetuiging van Rutte. "Om aan een gezamenlijke toekomst te werken, moeten we ook samen ons gedeelde verleden erkennen", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Maar ondanks het pleidooi van de linkse partijen voor excuses van het kabinet, voelen VVD, CDA, PVV, FvD, Haga en de SGP daar niets voor.

'Angst aanpraten'

In hetzelfde debat reageerden veel partijen kwaad op PVV-leider Geert Wilders, die voorstellen om bewuster stil te staan bij het slavernijverleden bij voorbaat van tafel veegde. Wilders ontkent dat sprake is van een racismeprobleem in Nederland. "Het is hier niet slecht gesteld met discriminatie. Dat is alleen maar angst aanpraten."

D66-fractieleider Rob Jetten vroeg aan de PVV-leider 'welke boodschap hij heeft aan de duizenden jongeren die meekijken naar dit debat' die op een oplossing hopen. Wilders kaatste terug dat hij ze zou waarschuwen voor de 'bangmakerij' van Jetten. "U zet de Nederlanders in de verkeerde hoek. U bent fout en stigmatiserend bezig", zei Wilders.

GroenLinks
Lees ook:
GroenLinks en D66: maak van 2023 herdenkingsjaar slavernij