Rechten belastingbetalers

Reactie toeslagenaffaire: CDA wil ombudsman voor belastingzaken

01 juli 2020 05:58

Het CDA wil dat er een speciale ombudsman komt voor de rechten van belastingbetalers. Die fiscale ombudsman moet mensen bijstaan die verstrikt raken in het web van toeslagen, of die bijvoorbeeld uitstel van betaling van de Belastingdienst willen krijgen. Een Kamermeerderheid steunt het plan.

"De enorme ingewikkeldheid van ons systeem weerhoudt mensen gebruik te maken van toeslagen waar ze recht op hebben", zegt initiatiefnemer CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg. "Tegelijkertijd kennen we allemaal de afschrikwekkende verhalen zoals bij de toeslagenaffaire en hoge naheffingen."

Onterechte beschuldigingen fraude

In de toeslagenaffaire werden ouders door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. De gedupeerde ouders kregen geen toeslagen meer en moesten onterecht duizenden euro's terugbetalen. Velen van hen kwamen in grote financiële problemen.

De affaire kwam aan het licht door vasthoudend optreden van de journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schadevergoeding voor ouders in toeslagenaffaire fors uitgebreid

Vertrouwen herwinnen

"Dit kan op korte termijn een eerste stap zijn in het herwinnen van vertrouwen in onze instituties", zegt Slootweg. "En doet recht aan de gevoelens van mensen die verstrik raken in het web van toeslagen. Zij kunnen nu eigenlijk nergens terecht voor goed inhoudelijke hulp en krijgen bij de belastingdienst weinig gehoor."

Het plan voor de fiscale ombudsman krijgt steun van een Kamermeerderheid, van in elk geval VVD, D66, PvdA, SP en GroenLinks.

Tranen bij ouders bij debat toeslagenaffaire:

Tientallen gedupeerde ouders zijn aanwezig bij het debat over de toeslagenaffaire. Chermaine Leysner is een van hen.

Toeslagenaffaire aangetoond door journalisten

De misstanden in de toeslagenaffaire kwamen aan het licht door publicaties van RTL Nieuws en dagblad Trouw. Keer op keer toonden journalisten Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis aan dat de Belastingdienst tegen beter weten in de ouders benadeelde. De twee journalisten ontvingen daarvoor vorig jaar de prijs Journalist van het Jaar.

Lees hier alles over de toeslagenaffaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore