Lijsttrekkersstrijd CDA

Hugo de Jonge populairst onder CDA-kiezers, gevolgd door Pieter Omtzigt

30 juni 2020 14:06
De kandidaat-lijsttrekker van het CDA bij elkaar. Beeld © ANP

De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA is spannender geworden door de onverwachte kandidatuur van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hugo de Jonge is weliswaar duidelijk het populairst onder 47 procent van de CDA-kiezers, maar hij wordt gevolgd door Omtzigt, die steun krijgt van 34 procent van de ondervraagden.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder kiezers uit hun Opiniepanel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pieter Omtzigt meldt zich onverwacht als vierde kandidaat-lijsttrekker CDA

Leiderschapskwaliteiten

Kandidaat Mona Keijzer wordt door 15 procent van de ondervraagden het meest geschikt bevonden en Van Helvert lijkt met 0 procent van de stemmen kansloos.

Kiezers dichten De Jonge eigenschappen toe die passen bij een leider: hij wordt charismatisch genoemd, premierwaardig, stemmentrekker en goed in het debat.

Over Omtzigt zijn CDA-kiezers vol lof, maar hij komt volgens hen juist deze leiderschapskwaliteiten tekort. 'Controleur', 'pitbull', 'inhoudelijk', 'rechtlijnig', maar ook 'saai' en 'geen leider', zijn door CDA-kiezers veel genoemde omschrijvingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie tegenkandidaten; dat zegt iets over Hugo de Jonge

Samenwerking FvD

De opstelling van de lijsttrekkers tegenover samenwerking met Forum voor Democratie in een kabinet, blijkt ook een rol te spelen. De Jonge en Omtzigt vinden van niet; Keijzer sluit het niet uit. 57 procent van de CDA-kiezers vinden het niet acceptabel als het CDA die samenwerking zou aangaan, tegenover 29 procent die daar wel mee kan leven.

Het CDA lijkt wel garen te spinnen bij de publiciteit van de lijsttrekkersstrijd. In De Peiling van Ipsos en EenVandaag van deze maand stijgt het CDA met twee zetels. Dat is voor het eerst in lange tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Mona Keijzer stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap CDA

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore