Corona-overleg

Burgemeesters gaan zomer in spanning tegemoet: 'We moeten écht oppassen'

29 juni 2020 20:20 Aangepast: 29 juni 2020 20:22
Beeld © ANP

Burgemeesters gaan met spanning de zomer tegemoet omdat ze zien dat de coronaregels niet meer zo nauw worden genomen. Die zorgen delen ze tijdens het wekelijkse Veiligheidsberaad. "We zitten nog altijd in crisis. Het gaat nog altijd om leven of dood", zegt de Arnhemse burgemeester Marcouch.

Vanavond zijn de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's weer bijeen op het provinciehuis in Utrecht om te praten over de corona-aanpak. Het is een van de laatste keren voor de zomervakantie. 

Nog zonder coronawet én zonder zicht op een vaccin gaan de burgemeesters de zomer in. Ze zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels in hun gemeente. 

'Spannende maanden'

"Het worden spannende maanden", zegt burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer. "Ik heb strandgemeenten met veel strandtenten. Daar wordt het natuurlijk druk deze zomer."

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

Er zijn vooral zorgen over de 1,5 meter-regel. Voor het kabinet blijft die voorlopig heilig. "Je ziet dat die regel minder wordt nageleefd. Mensen houden zich er onbewust niet meer aan", zegt Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch.

'Niet te doen'

En dat zien ze overal. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam draait er ook niet omheen: "Mensen nemen het niet meer zo nauw. Ik maak me zorgen dat het virus gaat herleven. Kijk bijvoorbeeld naar de VS. Het is echt oppassen geblazen."

Voor de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes is het klip en klaar: "Die 1,5 meter is niet te handhaven. Het is niet te doen. Vooral niet in de horeca. Ik merk dat ik het zelf ook soms vergeet."

Leven of dood

Jan van Zanen, die als burgemeester Utrecht verruilt voor Den Haag, hoopt dat 'mensen deze zomer bewust met hun vrijheden omgaan'.

"We kunnen veel meer", vult de Arnhemse burgemeester Marcouch hem aan. "Maar het virus is nog onder ons. Er komt veel aan op onze eigen verantwoordelijkheid. Iedereen heeft zich eraan te houden. Het virus gaat om leven of dood."

Horeca wil versoepeling: 'Na een paar bier houdt niemand meer afstand'

Horecabazen zijn het erover eens: zelf kunnen ze wel van goede wil zijn - maar als de klant wat biertjes op heeft, houdt die zich niet meer aan de regels.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met meer vrijheid de zomer in, maar die 1,5 meter blijft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore