Honderden reizen geboekt

Corendon schrapt coronatesten bij Turkse reizen en adviseert toch thuisisolatie

29 juni 2020 17:10 Aangepast: 01 juli 2020 10:46
Corendon. Beeld © ANP

Corendon is toch gezwicht voor de regels van het kabinet: de vliegtuigmaatschappij stopt met het aanbieden van coronatesten bij vliegreizen naar Turkije en gaat reizigers bij terugkeer toch dringend adviseren twee weken in thuisquarantaine te gaan. Vanaf 10 juli vertrekken de eerste vluchten naar Turkije.

Dat is de uitkomst van een telefoongesprek tussen de baas van Corendon en minister Cora van Nieuwenhuizen eerder vandaag.

'Onverstandig en onverantwoord'

Corendon wil vanaf 10 juli weer op Turkije gaan vliegen, ook al is het reisadvies voor dat land nog altijd 'oranje'. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Premier Rutte noemde het plan van Corendon vorige week nog 'onverstandig en onverantwoord'

Omdat sprake is van een oranje reisadvies, adviseert de overheid Nederlanders die terugkeren uit Turkije twee weken in thuisquarantaine te gaan. Maar Corendon wilde dat omzeilen door reizigers bij terugkeer uit Turkije een coronatest aan te bieden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corendon vanaf juli weer naar Turkije, tegen advies kabinet in

Na het gesprek met minister Van Nieuwenhuizen komt Corendon daar dus nu op terug. Op de site van de luchtvaartmaatschappij staat nu:

"Zolang er sprake is van een oranje reisadvies, adviseert de Nederlandse overheid Nederlanders die terugkeren uit Turkije twee weken in thuisquarantaine te gaan. De overheid beschouwt een pcr-test niet als vervanging of aanvulling van de aanbevolen thuisquarantaine en daarom bieden we de test niet meer aan."

Regels zijn leidend

In het een telefoongesprek  wees minister Van Nieuwenhuizen erop dat de regels van het kabinet leidend zijn.  Door coronatests aan te bieden als alternatief voor quarantaine, hield Corendon zich niet aan de richtlijnen.

De minister heeft het bedrijf er dan ook op gewezen 'dat voor alle luchtvaartmaatschappijen de regels van het kabinet leidend zijn', meldt een woordvoerder. "Voor de minister geldt: gelijke monniken, gelijke kappen en dat heeft ze ook aan Corendon laten weten."

Volgens Corendon zijn er al honderden reizen naar Turkije geboekt.

Veilig vliegen in tijden van corona, kan dat wel?

Verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen zou geen groot probleem zijn. Maar is dat wel zo?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore