Wie wordt nummer 1?

Deze vier kandidaten gaan strijden om lijsttrekkerschap CDA

26 juni 2020 17:51 Aangepast: 26 juni 2020 18:38
De presentatie van de vier kandidaten, netjes op 1,5 meter afstand. Beeld © Fons Lambie

Het CDA-bestuur heeft zojuist de kandidaten voor het lijsttrekkerschap gepresenteerd. Staatssecretaris Mona Keijzer, vicepremier Hugo de Jonge en de Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert gaan met elkaar de strijd aan om de nummer 1 van het CDA te worden bij de komende verkiezingen.

Nadat gisteren de sollicitatiegesprekken waren, presenteerde het CDA-bestuur vandaag officieel de vier kandidaten. En er valt wat te kiezen voor de leden. 

Slogans 

De enige vrouwelijke kandidaat, Mona Keijzer (51), probeert de leden te overtuigen met de slogan: Wees wijzer, kies Keijer. Huidig minister en vicepremier Hugo de Jonge (42) gaat voor de korte slogan: HuGO!

Het eveneens 42-jarige Limburgse Kamerlid Martijn van Helvert gaat voor Wat ons bindt. Pieter Omtzigt (46) houdt het bij #PieterOmtzigt. 

Na een korte campagneperiode zullen de leden van 6 tot 9 juli stemmen op hun favoriete kandidaat. Er kunnen zich de komende 10 dagen nog wel tegenkandidaten melden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA'ers balen van afhaken Wopke Hoekstra: 'Hij kiest voor eigenbelang'

De functie van partijleider van het CDA is vrij sinds het vertrek van Sybrand van Haersma Buma. Hij werd vorig jaar zomer burgemeester in Leeuwarden.

Wopke Hoekstra

Pieter Heerma nam zijn taak over, maar zei meteen dat hij een tussenpaus was. Minister van Financiën Wopke Hoekstra stond lange tijd te boek als de gedoodverfde nieuwe lijsttrekker en partijleider. 

Vriend en vijand zag in de 44-jarige Hoekstra de man die bij de verkiezingen VVD-leider Mark Rutte zou kunnen verslaan. Maar Hoekstra liet twee weken geleden weten dat hij van de functie afzag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore