Soap

Zo wordt Zeeland gecompenseerd voor het mislopen van de marinierskazerne

26 juni 2020 16:51 Aangepast: 26 juni 2020 21:49
Het terrein waar de kazerne had moeten komen. Beeld © ANP

Zeeland wordt ruimhartig gecompenseerd voor het mislopen van de marinierskazerne. De provincie krijgt een zwaarbeveiligde gevangenis, rechtbank en expertisecentrum voor georganiseerde criminaliteit om de pijn te verzachten. Dat is zojuist bekendgemaakt. In totaal kosten de nieuwe plannen zo'n 650 miljoen euro.

Ook worden de treinverbindingen tussen Zeeland en de rest van het land worden verbeterd. Dat maakte staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken zojuist bekend in een speciale persconferentie.

Groot hoofdpijndossier

Sinds maart wordt gewerkt aan een compensatiepakket voor de teleurgestelde Zeeuwen, nadat een geplande verhuizing van de marinierskazerne werd afgeblazen. De provincie had toen onder meer al wegen aangelegd en zelfs grond van boeren onteigend om de komst van de kazerne mogelijk te maken. 

Veel mariniers zelf wilden echter niet met hun gezin naar Zeeland verhuizen en dreigden ontslag te nemen. Daarop ging het kabinet in het geheim op zoek naar een andere locatie, terwijl tegen Zeeland steeds werd verteld dat de komst van de kazerne gewoon door zou gaan. 

Eerdere reportage: mariniers willen niet naar Zeeland

"Als je een keer komt kijken, zie je hoe fantastisch Vlissingen is."

Daardoor kwam staatssecretaris Barbara Visser flink onder vuur te liggen in de Tweede Kamer.

De Kamer verwijt haar dat ze de Zeeuwen te lang voor de gek heeft gehouden. Om het goed te maken, moest het kabinet met een compensatieplan komen.  De compensatieplannen zijn een voorstel van de speciaal adviseur, Bernard Wientjes. Hij wil Zeeland veranderen in een 'Law Delta', een concentratie van belangrijke justitiële en veiligheidsorganisaties.

Staatssecretaris Barbara Visser Staatssecretaris Barbara Visser

Ook snellere treinen tussen Zeeland en de Randstad en geld voor het Zeeuwse onderwijs behoren tot het pakket. Door de snellere treinen zou Zeeland aantrekkelijker worden voor jongeren om in Zeeland te komen studeren.

Het pakket moet zorgen voor veel meer banen, waardoor de provincie een flinke boost gaat krijgen. Nu heeft de provincie te maken met een flinke leegloop. Gehoopt wordt dat het pakket meer dan duizend nieuwe banen oplevert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mariniers blijven ontslag nemen, verhuizing naar Zeeland boosdoener

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore